Wat is een infrarood straler?

infrarood straler

Alles over infrarood straler in huis

In onze steeds efficiëntere wereld is het belangrijk om te weten hoe we onze ruimtes het beste kunnen verwarmen. Een infrarood straler kan hierin een sleutelrol spelen. Maar wat is dat precies en waarom zou je kiezen voor infraroodstralers als hoofd- of bijverwarming?

Wat is IR straling precies

Als je denkt aan verwarming, denk je waarschijnlijk aan die grote, logge radiatoren die ruimte innemen. Maar er is een elegantere oplossing: de infrarood straler. Dit apparaat zendt infraroodstraling (IR) uit, een vorm van energie die je direct verwarmt, net als de zon.

warmtestralers terras infrarood lamp voordelen infrarood straler

Er zijn drie types IR straling: korte, midden en lange golf IR straling. Elk type heeft zijn eigen toepassingsgebied. 

 1. Kortegolf stralers, vaak gebruikt als terrasverwarmer, bieden een intense warmte die ideaal is voor buitenruimtes. Zijn niet gevoelig voor wind en geven instant warmte.
 2. Middengolf stralers bieden een balans tussen intensiteit en comfort, vaak gebruikt in industriële omgevingen en als veranda verwarming.
 3. Langegolf stralers, ofwel infrarood verwarmingen, zijn perfect voor in huis, omdat ze een comfortabele warmte uitstralen die niet alleen de lucht, maar ook de objecten in de kamer verwarmt.

Hoe werkt infraroodstraling?

Technisch gezien is infraroodstraling fascinerend. In plaats van de lucht te verwarmen, wat conventionele verwarmingen doen, zenden infraroodstralers golven uit die direct objecten en mensen verwarmen. Dit betekent dat de warmte meteen voelbaar is zodra je de straler aanzet – geen wachttijd meer tot de kamer opwarmt. 

elektrische radiator woonkamer gas verwarming binnen verwarming schilderij verwarming op gas

Voordelen infrarood straler

Een infrarood straler is niet alleen snel en efficiënt, maar ook economisch en milieuvriendelijk. In combinatie met groene stroom stoot je bijvoorbeeld geen CO2 uit. En je kunt ze direct aansluiten op je zonnepanelen op dak. Hier zijn enkele andere voordelen:

 • Directe warmte: geen lange opwarmtijd. 
 • Lagere energierekeningen: infrarood verwarming bespaart gemiddeld tot 40% op de verwarmingskosten ten opzichte van een convectie verwarming. 
 • Minder circulatie van stof en allergenen: er vindt geen luchtverplaatsing plaats. 
 • Stille werking: geruisloos en geurloos.
 • Eenvoudige installatie: er komen geen breekwerkzaamheden aan de pas. Het enige wat je nodig hebt is een aansluiting op de elektra. 
 • Geen onderhoud: er zijn geen draaiende onderdelen die kapot kunnen gaan. 
  .

Toepassingen van infraroodstralers

Waar kun je een infrarood straler gebruiken? Overal waar je behoefte hebt aan warmte. In huis zijn ze perfect voor de woonkamer, als infraroodstraler badkamer of als bijverwarming in de kelder, woonkamer, mancave of terras. Buiten zijn korte golfstralers ideaal om je terras of veranda ook in de koudere maanden te gebruiken. Een halogeen terrasverwarmer zorgt het hele jaar door voor comfortabele warmte buiten. 

Door slim te kiezen waar en hoe je ze gebruikt, kun je genieten van de voordelen van infrarood verwarming waar dit het meest telt.

Infrarood verwarming plafond badkamer Infrarood paneel plafond badkamer plafondverwarming beste elektrische verwarming plafondverwarming infrarood gezondheid infrarood paneel plafond plafondpanelen verwarming badkamer infrarood verwarming elektrisch vuurtje badkamer energiezuinig badkamer verwarmen infrarood straler

Meer informatie over infrarood straler

Wil je meer informatie ontvangen over infraroodstraling of waar je een infrarood straler het beste toepast in je woning? Neem dan zeker eens contact op met Infrarood Verwarming. Of breng een bezoek aan één van onze infrarood verwarming winkels in België. Zoals infrarood verwarming MechelenWarmteshop Gavere of verwarmingswinkel Turnhout

Ook kan je in ons infrarood verwarming magazine meer lezen over infrarood panelen in en rondom huis. Bijvoorbeeld hoe je de oude convectoren vervangen kunt door infrarood straler. 

Koop nu infrarood panelen bij Warmteshop in België. 

Vraag direct een gratis offerte op

Bel ons

+32 (0) 51490169

Webshop

Koop online

Gratis berekening

Wil je meer weten over onze duurzame infrarood verwarming systeem? Maak nu een afspraak. Onze infrarood experts komen gratis bij je thuis om een goede berekening te maken.

BTW 6% bij installatie

Is je huis ouder dan 10 jaar, dan betaal je geen 21% BTW, maar 6% als je de installatie door ons laat doen. Wij komen gratis bij je langs om advies en een berekening te maken.

Waarom Infrarood verwarming?

Infrarood verwarming straalt de heerlijke warmtestralen uit, net als de gezonde infrarood stralen van de zon. Onze verwarmingen hebben de beste infraroodstraling.

Nieuwste artikelen

Alle artikelen

Infrarood Verwarming | Infrarood verwarming | Wat is een infrarood straler?