Waarom wattage berekenen radiator belangrijk is

infrarood verwarming woonkamer wattage berekenen radiator

Wattage berekenen radiator: Waarom het zo cruciaal is

Heb je ooit in een ijskoude badkamer gestaan of in een te warme slaapkamer geslapen? Dan weet je hoe belangrijk het is om het juiste wattage te berekenen voor je radiator. Een te laag wattage berekenen betekent vervolgens dat de kamer niet voldoende opwarmt, waardoor je comfort en welzijn in het geding komen. Aan de andere kant resulteert een te hoog wattage in onnodig energieverbruik en hoge kosten. We gaan dieper in hoe je het optimale wattage voor je radiator berekenen kunt, zodat je het hele jaar door comfortabel geniet.

Hoe bereken je het juiste wattage: een rekenvoorbeeld

Stel, je hebt een slaapkamer van 25m² en een badkamer van 10m². De algemene vuistregel is 85 watt per vierkante meter voor een slaapkamer en 100 watt voor een badkamer. Dit omdat je in de badkamer meestal sneller een warme omgeving wilt.

Slaapkamer: 25m² x 85 watt = 2125 watt
Badkamer: 10m² x 100 watt = 1000 watt

Eenvoudig, toch? Houd er rekening mee dat dit een basisberekening is. Het uiteindelijke wattage kan variëren op basis van andere factoren.

wattage berekenen radiator

Factoren die invloed hebben op wattage berekenen radiator

Het wattage berekenen radiator is niet zo simpel als het lijkt. Er zijn namelijk verschillende factoren die een rol spelen:

  • Hoogte van het plafond: Hoe hoger het plafond, hoe meer verwarmingscapaciteit je nodig hebt.
  • Isolatiewaarde van de kamer: Goed geïsoleerde kamers hebben minder verwarming nodig.
  • Raampartijen: Grote ramen kunnen leiden tot meer warmteverlies.
  • Ligging van het huis: Zonnige kanten hebben minder verwarming nodig dan schaduwrijke kanten.
  • Type woning: Een tussenwoning behoudt meestal meer warmte dan een hoekwoning.
    .

Door deze factoren te overwegen, kun je het meest accurate wattage berekenen voor je radiator.

Rekenvoorbeeld voor infrarood verwarming: Waar moet je op letten?

Infrarood verwarming is een alternatieve en efficiënte manier om je huis te verwarmen, maar ook hierbij is het cruciaal om het juiste wattage te berekenen. Infraroodpanelen werken op een andere manier dan traditionele radiatoren; ze verwarmen objecten en mensen direct, in plaats van de lucht. Daarom is de vuistregel hier vaak lager, gemiddel 60 tot 100 watt per vierkante meter, afhankelijk van de isolatie en de toepassing.

Rekenvoorbeeld:

Stel dat je een woonkamer van 30m² hebt en je wilt deze ruimte verwarmen met een infraroodpaneel. Het huis is gemiddeld geïsoleerd.

Woonkamer: 30m² x 80 watt (gemiddeld) = 2400 watt

Dit is weer een basisberekening. Ook hier spelen de eerder genoemde factoren zoals isolatie, raampartijen en ligging van het huis een rol bij het wattage berekenen voor je infrarood verwarming.

Extra tips:

  • Isolatie: Als je woning goed is geïsoleerd, kun je met minder wattage toe.
  • Toepassing: Infrarood is ook zeer geschikt voor gerichte verwarming en als bijverwarming, bijvoorbeeld boven de eettafel of je werkplek.

Het is dus belangrijk om ook bij infrarood verwarming het juiste wattage te berekenen. Doe je dat niet, dan loop je het risico dat de verwarming onvoldoende is of juist te veel energie verbruikt.

Thermostaat kopen ontvanger

Watt berekenen radiator en infrarood verwarming

Watt berekenen radiator is een essentiële stap naar een comfortabele en energie-efficiënte woonomgeving. Door rekening te houden met verschillende factoren zoals de grootte van de kamer, isolatie en ligging van het huis, kun je een weloverwogen keuze maken die je zowel comfort als besparingen oplevert.

Wil je meer informatie ontvangen over wattage berekenen radiator of infrarood verwarming? Neem dan zeker eens contact op met Infrarood Verwarming. Of breng een bezoek aan één van onze infrarood verwarming winkels in België. Zoals infrarood verwarming AntwerpenWarmteshop Hoogstraten of verwarmingswinkel Veurne. We maken een gratis berekening voor je en rekenen het verbruik elektrische verwarming voor je uit. 

Ook kan je in ons infrarood verwarming magazine meer lezen over infrarood plafondverwarming, wandpanelen en verwarming voor buiten

Koop nu infrarood panelen bij Warmteshop in België. 

Vraag direct een gratis offerte op

Bel ons

+32 (0) 51490169

Webshop

Koop online

Gratis berekening

Wil je meer weten over onze duurzame infrarood verwarming systeem? Maak nu een afspraak. Onze infrarood experts komen gratis bij je thuis om een goede berekening te maken.

BTW 6% bij installatie

Is je huis ouder dan 10 jaar, dan betaal je geen 21% BTW, maar 6% als je de installatie door ons laat doen. Wij komen gratis bij je langs om advies en een berekening te maken.

Waarom Infrarood verwarming?

Infrarood verwarming straalt de heerlijke warmtestralen uit, net als de gezonde infrarood stralen van de zon. Onze verwarmingen hebben de beste infraroodstraling.

Nieuwste artikelen

Alle artikelen

Infrarood Verwarming | Infrarood verwarming | Waarom wattage berekenen radiator belangrijk is