Zijn infraroodverwarmingen goed voor het milieu?

Infraroodverwarmingen zijn goed voor milieu metalen panelen drukknop schakelaar elektrische radiator met thermostaat zuinig aan blog infrarood panelen energierekening

4 Milieu redenen om te kiezen voor infraroodverwarmingen

Wat is de impact van infraroodverwarmingen op het milieu? We worden er voortdurend aan herinnerd dat we betere beslissingen moeten nemen voor de planeet als reactie op de klimaatverandering, en een van de gebieden waar we rekening mee moeten houden is de manier waarop we onze huizen verwarmen.

Naast het vinden van de meest economische verwarmingsoplossingen spelen ook milieuoverwegingen een rol bij het kiezen van de juiste optie. Volgens het Klimaatakkoord mogen tegen 2025 alle nieuwe woningen geen gas- en olieketels meer hebben. En in plaats daarvan moeten we op zoek naar koolstofarme verwarming alternatieven.

Infraroodverwarmingen zijn een perfecte manier om je huis of kantoor CO2-vrij te verwarmen. We geven je 4 redenen waarom infraroodverwarming de oplossing is voor zonder gas huis verwarmen. Zoals zuinig in verbruik, geen verspilde energie, te combineren met zonnepanelen en geen last van schadelijke chemicaliën zoals koolmonoxide.

hoe werkt infrarood verwarming hoeveel infrarood panelen nodig  infrarood warmtepanelen infraroodverwarmingen

#1 Stralingsverwarming: geen verspilde energie

Met stralingsverwarming verwarmt infrarood de voorwerpen in een kamer, in plaats van de lucht zoals bij traditionele convectiekachels, en dit resulteert in een aanzienlijk contrast in de hoeveelheid gebruikte energie. Lucht is geen goede isolator, zodat convectiekachels veel energie verbruiken (en verspillen) door de lucht voortdurend opnieuw te verwarmen. Gemiddeld gaat 30-35% van de warmte van een convectiekachel verloren via het dak en 18-25% via de muren.

Infraroodverwarming daarentegen zet alle elektriciteit zonder verspilling om in warmte, wat een laag energieverbruik oplevert. Er is heel weinig energie nodig om het oppervlak van een infraroodpaneel te verwarmen en de warmte wordt snel afgegeven aan vaste objecten in de kamer. Als de kamer eenmaal warm is, hoeven de infraroodverwarmingen alleen de oppervlaktetemperatuur te handhaven. En ook hierbij wordt minder energie gebruikt.

De warmte van een stralingsverwarming wordt niet verspild, omdat ze niet door bouwmaterialen heen gaan. Sterker nog, de infraroodstralen weerkaatsen op muren, vloer en vaste objecten en brengen zo de warmte terug in de kamer. De objecten houden ook nog eens de warmte lang vast. Dit betekent dat infraroodverwarmingen energiezuiniger zijn en een kleinere ecologische voetafdruk vormen dan traditionele convectieverwarming.

#2 Geen schadelijke chemicaliën

Infraroodverwarmingen geven geen schadelijke chemicaliën zoals koolmonoxide af in een kamer. In principe voegen ze niets toe aan het milieu en onttrekken er ook niets aan.

#3 Geen vocht en geen schimmel

Infraroodverwarmingen zorgen voor een gezonde woon- of werkomgeving, met een constante goede luchtvochtigheid. Dat wil zeggen dat infraroodstraling zorgt voor droge en schimmelvrije muren. Dit komt doordat de muren opwarmen, waardoor het vocht onttrekt en schimmels geen kans hebben om te gedijen.

Vaak zien we schimmelvorming in vochtige ruimtes als de badkamer. Schimmels gedijen namelijk zeer goed in een vochtige en donkere omgeving. De badkamer muren zijn hiervoor een ideale plek. Echter schimmels zijn zeer slecht voor onze gezondheid. Met een infrarood verwarming badkamer profiteer je van schimmelvrije muren en een gezond klimaat.

Omdat de warmte in de muren, plafonds en vloeren. straalt verdwijnt dat koude, vochtige gevoel en helpen infraroodverwarmingen een gezonde omgeving in je huis te handhaven.

Infrarood verwarming badkamer

#4 Infrarood en groene energieproductie

Hoewel infraroodverwarming op zichzelf geen hernieuwbare energie is, kan het worden geïntegreerd met groene energieproductie, zoals zonnepanelen, om een nog koolstofefficiëntere oplossing te produceren.

Dit kan ook worden gecombineerd met batterijopslag van door zonnepanelen opgewekte elektriciteit, zodat overtollige stroom kan worden opgeslagen en op andere momenten kan worden gebruikt. Bijvoorbeeld in de nacht of als het regent. Zo kunnen de infraroodverwarmingen volledig worden aangedreven door met zonne-energie opgewekte energie, wat de gevolgen voor het milieu en je kosten vermindert.

Infraroodverwarming is goed voor het milieu

Om de oorspronkelijke vraag te beantwoorden – zijn infraroodverwarmingen goed voor het milieu? – het antwoord is ja!

Infraroodverwarming is efficiënt en vermindert het energieverbruik. Hoe meer mensen overstappen op infraroodverwarming, hoe minder vraag naar fossiele brandstoffen, die bij verbranding schadelijk zijn voor het milieu. Koolstofemissies zijn rechtstreeks verbonden met de opwarming van de aarde en gezondheidsproblemen, dus laten we allemaal ons steentje bijdragen.

Infraroodverwarmingen dragen bij aan een beter milieu. Ben je geïnteresseerd in infrarood verwarmingsoplossingen voor je huis of kantoor? Neem dan zeker contact op met ons Infrarood Verwarming team.

Ook kun je in ons infrarood verwarming magazine meer lezen over infraroodpanelen in huis. Zoals hoe eenverwarming met stekker efficiënt en makkelijk in gebruik is en een wandverwarming badkamer onmisbaar is.

Koop nu infrarood panelen bij Warmteshop.

Vraag direct een gratis offerte op

Bel ons

+32 (0) 51490169

Webshop

Koop online

Gratis berekening

Wil je meer weten over onze duurzame infrarood verwarming systeem? Maak nu een afspraak. Onze infrarood experts komen gratis bij je thuis om een goede berekening te maken.

BTW 6% bij installatie

Is je huis ouder dan 10 jaar, dan betaal je geen 21% BTW, maar 6% als je de installatie door ons laat doen. Wij komen gratis bij je langs om advies en een berekening te maken.

Waarom Infrarood verwarming?

Infrarood verwarming straalt de heerlijke warmtestralen uit, net als de gezonde infrarood stralen van de zon. Onze verwarmingen hebben de beste infraroodstraling.

Nieuwste artikelen

Alle artikelen

Infrarood Verwarming | Infrarood verwarming | Zijn infraroodverwarmingen goed voor het milieu?