Radiator wattage berekenen voor efficiënte warmte

verwarming berekenen Kw radiator wattage berekenen

Waarom radiator wattage berekenen belangrijk is

Het juiste radiator wattage berekenen is onmisbaar voor een efficiënte en comfortabele verwarming van je huis. Te laag wattage betekent dat je ruimte nooit echt warm wordt, terwijl een te hoog wattage leidt tot onnodig energieverbruik en kosten. We leren je hoe je het wattage van je radiator berekent en waarom infrarood verwarming een slimme keuze is. 

paneelverwarming verwarming op elektriciteit convectoren elektrisch verwarming convector radiator wattage berekenen

Het belang van juiste wattage

Correct het radiator wattage berekenen is essentieel. Als het wattage namelijk te laag is, zal je ruimte nooit behaaglijk warm worden, waardoor je comfort en welzijn afneemt. Aan de andere kant, een te hoog wattage betekent dat je radiator meer energie verbruikt dan nodig, wat resulteert in hogere energierekeningen. Het juiste wattage zorgt voor een efficiënte verwarming die past bij de grootte en isolatie van de ruimte.

Infrarood verwarming: een efficiënte keuze

Infrarood verwarming is een efficiënte manier om je huis te verwarmen. In tegenstelling tot traditionele radiatoren die lucht verwarmen, gebruiken infraroodpanelen stralingswarmte om objecten direct te verwarmen. Deze objecten houden de warmte vast en stralen deze geleidelijk uit, waardoor de temperatuur in de kamer lang constant blijft. Infrarood verwarming staat daardoor maar 30-40% van de tijd aan, wat aanzienlijk in de verbruikskosten scheelt. Maar ook hierbij geldt dat het juist wattage berekenen een belangrijke rol speelt in duurzaam verwarmen. 

Voorbeeld radiator wattage berekenen

Stel, je wilt een ruimte van 20 m² verwarmen met een gemiddelde isolatie. Een ruwe schatting is 85 watt per m², dus heb je ongeveer 1700 watt nodig. Dit is slechts een startpunt, want factoren zoals raamoppervlak, buitenmuren, en kamerhoogte spelen ook een rol. Voor een precieze berekening bieden experts van Warmteshop een gratis warmteberekening aan. Dit zorgt ervoor dat je de perfecte balans vindt tussen comfort en efficiëntie.

verwarming op gas Elektrisch verwarmen met infrarood panelen

Infrarood verwarming wattage berekenen 

We maken ook een voorbeeldberekening voor het wattage van infrarood verwarming. Dit op basis van een kamer van 20 m2. 

Bepaal het isolatieniveau:

  • Goede isolatie: ongeveer 60-70 watt per m².
  • Gemiddelde isolatie: ongeveer 70-85 watt per m².
  • Slechte isolatie: ongeveer 85-100 watt per m².

Voor dit voorbeeld gaan we uit van gemiddelde isolatie.

Bereken het benodigde wattage:

20 m² x 80 watt/m² (gemiddelde waarde voor gemiddelde isolatie) = 1600 watt. Maar dan zijn we er nog niet.

Infrarood efficiëntie toevoegen:

Infraroodverwarming staat bekend om zijn efficiëntie omdat het objecten verwarmt in plaats van de lucht. Dit betekent dat je vaak minder wattage benodigd is dan bij conventionele verwarming. Met een efficiëntiebesparing van tot 30%, kun je het wattage verlagen.

1600 watt – 30% = 1120 watt.

Thermostaatregeling:

Met een thermostaat kun je nog eens tot 20% besparen op de operationele tijd. Dit betekent niet direct een vermindering in het benodigde wattage, maar wel in het totale energieverbruik over tijd.

Eindresultaat:

Voor een kamer van 20 m² met gemiddelde isolatie zou je ongeveer een 1120 watt infrarood verwarming nodig hebben voor een efficiënte en comfortabele warmte.

Meer informatie over zuinig verwarmen

slimme thermostaat voor infrarood verwarming thermostaat wifi draadloze schakelaar met ontvanger draadloze kamerthermostaat

Het correct berekenen van radiator wattage is niet alleen een stap naar een comfortabeler huis, maar ook naar een groenere en zuinigere toekomst. Met de juiste kennis en ondersteuning geniet je van een warm huis zonder de hoge kosten. Zuinig verwarmen doe je met de A-kwaliteit infrarood panelen van Warmteshop, welke de juiste wattage bevatten voor iedere ruimte. 

Wil je weten hoe je een infrarood verwarming of radiator wattage berekenen kunt? Of nog beter laat ons de berekening wattage maken. Neem gewoon contact op met Infrarood Verwarming. Of breng een bezoek aan één van onze infrarood verwarming winkels in België. Zoals infrarood verwarming MechelenWarmteshop Gavere of verwarmingswinkel Turnhout

Ook kan je in ons infrarood verwarming magazine meer lezen over infrarood panelen in en rondom huis. Zoals de toekomst van verwarmen is met verwarmingselement elektrisch. Wil je nog meer energie besparen? Denk dan ook eens aan een draadloze bewegingsmelder voor je infrarood panelen. 

Koop nu hybride verwarmingspanelen bij Warmteshop in België. 

Vraag direct een gratis offerte op

Bel ons

+32 (0) 51490169

Webshop

Koop online

Gratis berekening

Wil je meer weten over onze duurzame infrarood verwarming systeem? Maak nu een afspraak. Onze infrarood experts komen gratis bij je thuis om een goede berekening te maken.

BTW 6% bij installatie

Is je huis ouder dan 10 jaar, dan betaal je geen 21% BTW, maar 6% als je de installatie door ons laat doen. Wij komen gratis bij je langs om advies en een berekening te maken.

Waarom Infrarood verwarming?

Infrarood verwarming straalt de heerlijke warmtestralen uit, net als de gezonde infrarood stralen van de zon. Onze verwarmingen hebben de beste infraroodstraling.

Nieuwste artikelen

Alle artikelen

Infrarood Verwarming | Infrarood verwarming | Radiator wattage berekenen voor efficiënte warmte