Infrarood korte golf of lange golf: wat past het beste bij jou?

infrarood korte golf of lange golf elektrische bijverwarming slaapkamer verwarming als spiegel

Verschil infrarood korte golf of lange golf

Als je ooit hebt overwogen je woning te verwarmen met infraroodtechnologie, heb je vast al gehoord over infrarood korte golf of lange golf. Deze termen lijken misschien ingewikkeld, maar ze maken een groot verschil in hoe je de warmte in je huis of buitenruimte ervaart. We leggen je uit wat het verschil is tussen deze twee soorten infrarood verwarming technologieën. 

infrarood terrasverwarmer elektrisch hangend infrarood korte golf

Wat is infrarood korte golf?

Infrarood korte golf verwijst naar de stralingsgolven die zich aan het korte einde van het infraroodspectrum bevinden. Deze golven zijn:

 • Intens
 • Direct
 • Krachtig
  .

Korte golf infrarood verwarming kenmerkt zich door zijn directheid. Het biedt bijna onmiddellijke warmte, vaak al binnen enkele seconden. Hierdoor is het bijzonder geschikt voor buitenruimtes en industriële toepassingen, zoals terrasverwarming.

Een cruciale eigenschap van korte golf infrarood verwarming is dat het niet gevoelig is voor wind of tocht. Dit maakt het de ideale keuze voor plekken zoals magazijnen of autogarages, waar deuren frequent open en dicht gaan en die vaak niet optimaal geïsoleerd zijn.

Toepassingen: Vanwege de directe en krachtige aard van infrarood korte golf is het een uitstekende keuze voor buitenruimtes zoals terrassen. Een terrasverwarming bevat dan ook korte golf IR straling. Ook in industriële toepassingen die vaak niet goed geïsoleerd zijn, komt de korte golf (IR-A) goed tot zijn recht. Of je nu een gezellige avond op het terras wilt doorbrengen of een groot magazijn efficiënt wilt verwarmen, infrarood korte golf is de oplossing.

waarom infrarood verwarming wat kost een infrarood paneel ir paneel ir paneel ESG veiligheidsglas Soorten verwarming stralingspaneel hoe ziet een infraroodpaneel eruit infrarood lange golf

Wat is infrarood lange golf?

Aan de andere kant van het spectrum vinden we infrarood lange golf. Deze golven zijn:

 • Subtieler
 • Breder verspreid
 • Minder intens dan korte golven
  .

De lange golf infrarood straling (IR-C) ligt dus aan de andere kant van het spectrum, wat betekent dat deze minder intens is, maar een breder warmtebereik heeft. Het biedt een zachtere en meer gelijkmatige warmte, vergelijkbaar met de warmte die je voelt op een bewolkte dag.

In tegenstelling tot de snelle warmte van korte golf, heeft de lange golf verwarming meer tijd nodig, meestal tussen de 5 en 10 minuten, afhankelijk van het vermogen. Deze trage, gestage warmte maakt het ideaal voor binnen gebruik.

Lange golf infrarood verwarming is gevoeliger voor externe elementen zoals wind. Daarom vind je deze vaak in binnenshuis omgevingen zoals woningen, kantoren, scholen en ziekenhuizen. Deze verwarmingspanelen hebben het voordeel van een bredere warmteverspreiding en zijn beschikbaar in verschillende designs, geschikt voor elke kamer in huis – van de keuken tot de badkamer.

Toepassingen: In huis als hoofd- of als bijverwarming. Per kamer kan een infrarood paneel geïnstalleerd worden. De positiebepaling van de infraroodpanelen is belangrijk bij de installatie, laat je hierover informeren door een expert van Infrarood Verwarming. 

Wat ze gemeen hebben

infrarood verwarming op elektriciteit convectoren elektrisch infrarood korte golf of lange golf

Hoewel er duidelijke verschillen zijn tussen infrarood korte golf of lange golf verwarming, hebben ze ook overeenkomsten. Beide maken gebruik van infraroodstralen, maar met verschillende frequenties. Infraroodstraling valt buiten het zichtbare spectrum voor onze ogen, waardoor je ze niet kunt zien. Het is belangrijk te benadrukken dat infraroodstraling volledig veilig is en niets te maken heeft met schadelijk UV-licht, dat zich aan een andere kant van het lichtspectrum bevindt.

De zon, de bekendste bron van infraroodstraling, zendt zowel lange als korte golf infraroodstralen uit. Infrarood verwarmingspanelen bootsen dit natuurlijke proces na, zonder de schadelijke UV-stralen.

Hoe maak je de juiste keuze?

Wanneer je besluit tussen infrarood korte golf of lange golf, stel jezelf dan de volgende vragen:

 • Welk gebied wil je verwarmen?
 • Zoek je directe of meer gelijkmatige warmte?
 • Welk energieverbruik en kosten ben je bereid te accepteren?
  .

Bedenk dat beide opties voordelen hebben, afhankelijk van je behoeften. De kortegolf IR-straling is ideaal voor snelle en directe warmte, terwijl langegolf IR-straling perfect is voor een meer gelijkmatige verwarming over een groter gebied.

Wil je meer informatie ontvangen over infrarood korte golf of lange golf? Neem dan zeker eens contact op met Infrarood Verwarming. Of breng een bezoek aan één van onze infrarood verwarming winkels in België. 

Ook kan je in ons infrarood verwarming magazine meer lezen over infrarood panelen in huis. Zoals hoe energiezuinig badkamer verwarmen met infrarood en de 8 voordelen over de warmtestralers terras

Koop nu infrarood panelen bij Warmteshop in België. 

Vraag direct een gratis offerte op

Bel ons

+32 (0) 51490169

Webshop

Koop online

Gratis berekening

Wil je meer weten over onze duurzame infrarood verwarming systeem? Maak nu een afspraak. Onze infrarood experts komen gratis bij je thuis om een goede berekening te maken.

BTW 6% bij installatie

Is je huis ouder dan 10 jaar, dan betaal je geen 21% BTW, maar 6% als je de installatie door ons laat doen. Wij komen gratis bij je langs om advies en een berekening te maken.

Waarom Infrarood verwarming?

Infrarood verwarming straalt de heerlijke warmtestralen uit, net als de gezonde infrarood stralen van de zon. Onze verwarmingen hebben de beste infraroodstraling.

Nieuwste artikelen

Alle artikelen

Infrarood Verwarming | Infrarood verwarming | Infrarood korte golf of lange golf: wat past het beste bij jou?