Einde verwarming op mazout: wat zijn duurzamere alternatieven?

verwarming op mazout

Een naderend afscheid van verwarming op mazout

België zet stevige stappen om een groenere toekomst te realiseren. Een van de maatregelen die onder de loep ligt, is de verwarming op mazout. Hoewel deze nog steeds populair is bij een groot deel van de Belgische huishoudens, kleven er enkele serieuze nadelen aan. Maar maak je geen zorgen! Er zijn aantrekkelijke en duurzamere alternatieven beschikbaar. We gaan dieper in op de mazoutverwarming, en waarom je misschien beter kunt overstappen op andere verwarmingsmethoden.

verwarming op mazout

Wat is verwarming op mazout en hoe werkt het?

Verwarming op mazout, ook bekend als stookolie, is een verwarmingssysteem dat gebruik maakt van een oliebrander en een ketel. De olie wordt verbrand om warmte te genereren, die vervolgens wordt gebruikt om water te verwarmen. Dit warme water stroomt door radiatoren of vloerverwarming om je woning aangenaam warm te houden.

De nadelen van mazout

Ondanks zijn populariteit kent de verwarming op mazout enkele nadelen:

  • Milieu-impact: Mazout is een fossiele brandstof, en dus niet duurzaam. De verbranding ervan stoot CO2 en andere schadelijke stoffen uit.
  • Prijsfluctuaties: De prijs van mazout kan sterk variëren, afhankelijk van de olieprijzen op de wereldmarkt.
  • Opslag: Je hebt een tank nodig om de mazout op te slaan, wat extra ruimte inneemt.
    .

De regelgeving rondom mazoutverwarming in België

In België zijn de gewesten bezig met de uitfasering van de mazoutverwarming. Het doel is om over te schakelen naar meer duurzame energiebronnen, in lijn met de internationale klimaatafspraken. Zo heeft Vlaanderen al een verbod op nieuwe installaties van mazoutketels in nieuwbouwwoningen en bij grote renovaties. In Brussel en Wallonië volgen soortgelijke maatregelen.

De beste milieuvriendelijke alternatieven

Je bent nu op de hoogte van de nadelen van verwarming op mazout en de veranderende regelgeving. Maar wat zijn duurzame alternatieven? Er zijn verschillende opties, maar wij focussen hier op een bijzonder aantrekkelijke combinatie: warmtepompen en infrarood verwarming.

Warmtepomp

Warmtepomp

Warmtepompen zijn ideaal voor lage temperatuur verwarming en kunnen prima samenwerken met bestaande vloerverwarming. Ze zijn efficiënt en draaien op elektriciteit, waardoor ze makkelijk te integreren zijn met duurzame energiebronnen zoals zonnepanelen. Echter een warmtepomp is een traag verwarmingssysteem. Het duurt soms wel 24 uur voordat de ruimte goed warm is. Daarom is vaak een warmtepomp verwarming te koud. Een warmtepomp is wel zeer geschikt als lage temperatuur verwarming, lees vloerverwarming.

infrarood verwarming op elektriciteit convectoren elektrisch infrarood korte golf of lange golf

Infrarood verwarming

Infrarood verwarming is een duurzaam en energiezuinig alternatief en werkt op elektriciteit. De infrarood panelen van Warmteshop zijn van Duitse makelij en zetten maar liefst 93% van de energie om in infraroodwarmte. Tijdens het verwarmingsproces gaat er dus maar weinig energie verloren. Zuinig, duurzaam en infrarood verwarming op zonnepanelen is een zeer goede combinatie. Ook als bijverwarming is infrarood verwarming zeer geschikt, bijvoorbeeld als badkamerverwarming of voor het verwarmen van je mancave, hobbyruimte of kantoorruimte. 

De ideale combinatie: infrarood verwarming met warmtepomp

Waarom niet het beste van twee werelden combineren? Gebruik een warmtepomp voor de lage temperatuur vloerverwarming en infrarood panelen voor het gericht verwarmen van bepaalde ruimtes. Zo profiteer je van een uiterst efficiënt en comfortabel verwarmingssysteem, zonder de nadelen van verwarming op mazout.

Tijden veranderen: kies voor duurzaam verwarmen

Wil je meer informatie ontvangen over duurzaam verwarmen of wil je weten hoe je de verwarming op mazoutvervangen of verwarming gas kunt door zuinige infrarood panelen plaatsen? Neem dan zeker eens contact op met Infrarood Verwarming. Of breng een bezoek aan één van onze infrarood verwarming winkels in België. Zoals infrarood verwarming MaasmechelenWarmteshop Niel of verwarmingswinkel Hoogstraten.

Ook kan je in ons infrarood verwarming magazine meer lezen over duurzaam verwarmen. Kom bijvoorbeeld meer te weten over een verwarming op batterijen en elektrische verwarmen met een mobiele kachel.

Koop nu infrarood panelen bij Warmteshop in België. 

Vraag direct een gratis offerte op

Bel ons

+32 (0) 51490169

Webshop

Koop online

Gratis berekening

Wil je meer weten over onze duurzame infrarood verwarming systeem? Maak nu een afspraak. Onze infrarood experts komen gratis bij je thuis om een goede berekening te maken.

BTW 6% bij installatie

Is je huis ouder dan 10 jaar, dan betaal je geen 21% BTW, maar 6% als je de installatie door ons laat doen. Wij komen gratis bij je langs om advies en een berekening te maken.

Waarom Infrarood verwarming?

Infrarood verwarming straalt de heerlijke warmtestralen uit, net als de gezonde infrarood stralen van de zon. Onze verwarmingen hebben de beste infraroodstraling.

Nieuwste artikelen

Alle artikelen

Infrarood Verwarming | Infrarood verwarming | Einde verwarming op mazout: wat zijn duurzamere alternatieven?