Woning verwarmen zonder gas

Alles over infrarood verwarming gezondheid huis verwarmen zonder gas infrarood verwarming nadelen verwarmen zonder gas verwarming op gas bijverwarming living infrarood verwarming kopen

Hoe verwarmen zonder gas

Verwarmen zonder gas van woning, appartement of kantoor is de toekomst. Nieuwbouwwoningen worden al jarenlang niet meer met een gasaansluiting opgeleverd. Aardgasvrij wonen neemt steeds meer toe, ook bij bestaande woningbouw die nog wel voorzien zijn van een aardgas aansluiting.

Op zich niet vreemd dat we gasloos verwarmen willen, want aardgas is duur, vervuilend en bovendien is deze fossiele brandstof ook steeds schaarser aan het worden. Hoe verwarmen zonder gas? Daar zijn drie oplossingen voor:

  1. Infrarood verwarming
  2. Warmtepomp
  3. Stadswarmte

Alle drie gebruiken elektriciteit om de energie om te zetten in warmte. De meest zuinige en goedkope manier van hoe verwarmen zonder gas is met infrarood verwarming.

Alles over infrarood verwarming gezondheid huis verwarmen zonder gas infrarood verwarming nadelen verwarmen zonder gas

Aardgasvrij verwarmen met directe stralingsverwarming

Als we spreken over infrarood verwarming, hebben we het over een directe elektrische stralingsverwarming. Deze elektrische verwarming is niet water-gevoerd, is bovendien gasloos en gebruikt infraroodstraling voor aardgasvrij verwarmen van de ruimte.

Warmteafgifte systemen zoals radiatoren, convectoren en vloerverwarming beïnvloeden vooral de lucht temperatuur in een ruimte. Stralingsverwarming daarentegen heeft met name invloed op de stralingstemperatuur.

Ons warmte comfort wordt bepaald door een samenspel van de gemiddelde lucht- en stralingstemperatuur. Voor behoud van comfort is een lagere luchttemperatuur te compenseren met een hogere stralingstemperatuur, als ook omgekeerd. Convectie kachels verwarmen de luchtdeeltjes, terwijl infrarood verwarming de objecten verhit.

Hierdoor beidt infrarood verwarming een heerlijk comfort bij lagere kamer temperaturen. De energetische voordelen van infraroodpanelen berusten zich onder andere op dit principe. Daarnaast profiteer je van het feit dat er geen luchtcirculatie is en er dus ook geen stofdeeltjes door de lucht zweven. Astmatisch aangelegde personen hebben bijzonder veel profijt van aardgas verwarmen met ir-straling.

Is iedere elektrische verwarming een infrarood verwarming?

Nee, niet iedere elektrische verwarming met een stekker is een infrarood verwarming. Verre van zelfs. In februari 2021 is de lang verwachte norm NEN-EN-IEC 60675-3 gepubliceerd, die antwoord geeft op twee belangrijke vragen:

1. Wat zijn infrarood panelen?

Een infrarood panelen zijn warmtepanelen die op elektriciteit werken, waarbij de energie wordt omgezet in infraroodwarmte.

2. Hoe meet je het stralingsrendement van infrarood verwarming?

Het stralingsrendement is het aandeel energie die aan de voorzijde van een warmtepaneel als infraroodstraling wordt afgegeven. Alleen een paneel met een stralingsrendement groter of gelijk aan 40% mag een infrarood verwarming genoemd worden.

Toepassing infrarood kachel

Infrarood kachel kan op verschillende gebieden gebruikte worden. In de woningbouw, utiliteit en industrie. Veelzijdigheid en flexibiliteit zijn belangrijke eigenschappen van infrarood kachel. Deze elektrische kachel levert namelijk snel warmte comfort op de plek waar dat nodig is. Ook in grote ruimtes met beperkte menselijke bezetting en in ruimten met hoge plafonds is dit voordelig. Denk hierbij aan een industriehal, evenementenhal, magazijn, oud gebouw met hoge plafonds en een kerk.

Bij de traditionele convectieverwarming moet namelijk de lucht temperatuur in de gehele ruimte of zone verwarmd worden. Met infrarood verwarming kan dat effectief beperkt worden tot de werkplekken in bijvoorbeeld een industriële hal. Je kan heel gericht een zone of werkplek verwarmen zonder gas. Hierbij zijn diverse infrarood oplossingen mogelijk. Namelijk plafondpanelen, wandpanelen, maar ook panelen onder een bureau.

Infrarood verwarming plafond infraroodstralen Elektrisch verwarmen of gas verwarmingspaneel plafond verwarmen zonder gas

Infrarood verwarming, warmtepomp en zonnepanelen

Wat ook een veel voorkomende optie is een warmtepomp als lage temperatuur verwarming, namelijk de vloerverwarming. Gecombineerd met infrarood panelen aan de wand of plafond voor extra warmte. De warmtepomp kan bovendien de warmwatervoorziening regelen. Plaats daarbij zonnepanelen op het dak, voor de opwekking van hernieuwbare energie. Verwarmen zonder gas, gasvrij koken en elektrische warmwatervoorziening.

Dit concept is duurzaam en voldoet aan de bouwregelgeving. In de lokale toepassing verwarmt een warmtepomp met laagtemperatuur afgifte de woonkamer, waarbij infrarood verwarming wordt toegepast in de overige ruimtes. Zoals badkamer, slaapkamers en hobby/kantoorruimte. Het grote voordeel hiervan is dat er relatief snel warmte geleverd kan worden in ruimtes met beperkte aanwezigheid. Want de opwarmtijd is slechte 5 tot maximaal 12 minuten (afhankelijk van het vermogen en materiaal).

Installatie gasloos verwarmen met infrarood

Om over te schakelen naar gasloos verwarmen via stralingswarmte is het van belang dat de warmtepanelen goed ontworpen en geïnstalleerd worden. Het monteren van een infrarood paneel is relatief eenvoudig. Het is qua handelingen niet veel anders dan het ophangen van een plafondlamp of tv aan de wand. Boor vier ophangpunten, sluit het warmtepaneel aan op de elektriciteit en klaar ben je.

De meeste aandacht gaat uit naar de positie van het infrarood paneel. Denk bijvoorbeeld aan bepaling van het benodigde wattage en het verdelen van de vermogens over de ruimte. Daar moet een goed plan voor opgesteld worden. Laat je daarom hierover goed informeren door een adviseur van Infrarood Verwarming. Zij maken namelijk gratis een warmteberekening voor je.

Daarin staat ook vermeld waar je de verwarmingspanelen moet ophangen en welk vermogen je nodig hebt per ruimte. Hoe wattage berekenen infrarood verwarming is een belangrijke factor voor energiezuinig verwarmen.

Comfort en prestatie verwarmen zonder gas

We weten nu hoe we verwarmen zonder gas met stralingsverwarming. Ook hoe infrarood verwarming werkt, waar en hoe je het kan toepassen. Maar hoe zit het met de comfortbeleving en energieprestatie?

Uit de meeste recente praktijk onderzoeken komt naar voren dat de comfortbeleving van verwarmen zonder gas met infraroodstraling zeer positief is. Dit komt omdat de stralen direct je lichaam verwarmen, als jij je in het stralingsgebied bevindt. Bij een goede montage, is de warmte verdeling optimaal in de ruimte, en zijn er geen koude delen. Daarom is de positiebepaling van de diverse warmte panelen van groot belang. Dit voorkomt koude delen in de kamer.

Het energieverbruik is ook een stuk minder is dan de gemiddelde gasgestookte woning. Dit komt doordat ir-panelen een korte opwarmtijd hebben. Kies altijd voor een A-merk infrarood verwarming, waarbij de energie voor tenminste 93% wordt omgezet in warmte. Bij deze kachels is het warmteverlies aan de achterkant ook minimaal.

nieuwe verwarming infrarood badkamer verwarming

Is infrarood verwarming een goed alternatief voor cv ketel?

Verwarmen zonder gas via stralingswarmte van een infrarood verwarming is een goed alternatief voor gasvrij verwarmen. De cv ketel kan vervangen worden door infrarood panelen. Infrarood verwarming heeft namelijk lage installatiekosten, geen onderhoud en de aanschaf is relatief laag. Daarmee is infrarood stralingsverwarming een genormeerde, veelzijdige, kosteneffectieve en comfortabele manier voor de verduurzaming, wonen en verwarmen zonder gas.

Wil je meer informatie over gasloos verwarmen ontvangen? Neem dan contact op met Infrarood Verwarming. Ook kan je in ons infrarood verwarming magazine meer lezen over infrarood panelen. Zoals wat de wat zijn de radiator keuken voordelen. Verwarmen met infrarood doe je met de warmtepanelen van Warmteshop.

Vraag direct een gratis offerte op

Bel ons

+32 (0) 51490169

Webshop

Koop online

Gratis berekening

Wil je meer weten over onze duurzame infrarood verwarming systeem? Maak nu een afspraak. Onze infrarood experts komen gratis bij je thuis om een goede berekening te maken.

BTW 6% bij installatie

Is je huis ouder dan 10 jaar, dan betaal je geen 21% BTW, maar 6% als je de installatie door ons laat doen. Wij komen gratis bij je langs om advies en een berekening te maken.

Waarom Infrarood verwarming?

Infrarood verwarming straalt de heerlijke warmtestralen uit, net als de gezonde infrarood stralen van de zon. Onze verwarmingen hebben de beste infraroodstraling.

Nieuwste artikelen

Alle artikelen

Infrarood Verwarming | Infrarood verwarming | Woning verwarmen zonder gas