Verwarming op gas of elektriciteit: wat te kiezen?

paneelverwarming verwarming op elektriciteit convectoren verwarming op gas of elektriciteit elektrisch verwarming convector radiator wattage berekenen elektrische radiator kopen elektrische verwarming convector

Kies je voor verwarming op gas of elektriciteit

De keuze tussen verwarming op gas of elektriciteit is een belangrijke beslissing voor elk huishouden. Met de veranderende energiemarkt en nieuwe technologieën zoals infrarood verwarming, is het essentieel om goed geïnformeerd te zijn. Deze vergelijking helpt jou de beste keuze te maken voor comfort en duurzaamheid in jouw huis.

Voordelen en nadelen verwarming op gas of elektriciteit

Verwarmingssystemen zijn een essentieel onderdeel van elk huis, maar de keuze tussen verwarming op gas of elektriciteit kan verwarrend zijn. Gasverwarming is vaak goedkoper in gebruik dan elektrische systemen. Het biedt snelle warmte en is efficiënt voor grotere ruimtes. Echter, de installatiekosten zijn hoger en het vereist regelmatig onderhoud. Daarnaast zijn er zorgen over de milieu-impact van gas.

Aan de andere kant is elektrische verwarming milieuvriendelijker, vooral als deze wordt gevoed door hernieuwbare energiebronnen. Bijvoorbeeld door zonnepanelen op dak. Het is eenvoudiger te installeren en vereist minder of zelfs geen onderhoud dan gasverwarming. Infrarood verwarming is een populaire elektrische optie die efficiënte en directe warmte levert. Infrarood verwarming is de zuinigste optie onder de soorten elektrische verwarming. 

hoe werkt infrarood paneel ir verwarming infrarood verwarming op gas of elektriciteit

Vergelijking van de kosten

De kosten van verwarming op gas of elektriciteit zijn een cruciale factor. Gasverwarming heeft lagere operationele kosten maar hogere initiële installatiekosten. Dit maakt het op lange termijn een kostenefficiënte keuze voor huizen in koudere gebieden.

Elektrische verwarmingssystemen hebben lagere installatiekosten maar kunnen duurder zijn in gebruik. Ze zijn echter ideaal voor kleinere ruimtes of in gebieden met milde winters. Bij het overwegen van kosten moet ook rekening worden gehouden met de levensduur van het systeem, de onderhoudskosten en de prijs van energie in jouw regio.

Kies je voor infrarood verwarming, dan ben je zuinigst uit. Je bespaart met IR verwarming zo’n 40% op de kosten ten opzichte van een gasverwarming! Bovendien wordt maar liefst 93% van de energie omgezet naar warmte, wat een zeer hoog rendement is. Geen onderhoud en de installatie is zeer eenvoudig. 

Milieu-impact verwarming op gas of elektriciteit

De milieu-impact van verwarming op gas of elektriciteit is een belangrijke overweging. Gasverwarming stoot koolstofdioxide en andere broeikasgassen uit, wat bijdraagt aan klimaatverandering. Hoewel het efficiënter is dan traditionele elektrische verwarming, blijft de impact op het milieu een zorg.

Elektrische verwarming, vooral als deze wordt aangedreven door hernieuwbare energie, heeft een veel lagere milieu-impact. Infrarood verwarming is een uitstekend voorbeeld van een milieuvriendelijke optie, die efficiënt verwarmt zonder de lucht te verontreinigen. Het kiezen voor elektrische verwarming is een stap in de richting van een duurzamer huis.

elektrisch verwarmen met zonnepanelen

Zonder gas huis verwarmen

Het Europese Klimaatakkoord heeft significante implicaties voor België, vooral op het gebied van huisvesting en verwarming. We gaan allemaal naar zonder gas huis verwarmen. Een van de meest opvallende veranderingen is de verschuiving in nieuwbouwprojecten, waarbij nieuwe woningen niet langer standaard voorzien worden van een gasaansluiting. Deze stap is in lijn met de doelstellingen om de CO2-uitstoot te verminderen en de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verkleinen.

Voor Belgische huiseigenaren en ontwikkelaars betekent dit een verschuiving naar alternatieve verwarmingsmethoden, zoals elektrische systemen en hernieuwbare energiebronnen. Infrarood verwarming en warmtepompen zijn dan ook steeds populairdere opties, gezien hun efficiëntie en lagere milieu-impact. Deze trend stimuleert ook innovatie en ontwikkeling in energie-efficiënte technologieën.

Vraag naar aardgas neemt af

De impact van het klimaatakkoord reikt verder dan alleen de bouwsector. Het beïnvloedt ook de energiemarkt, met een grotere vraag naar groene energie en een afname van de vraag naar aardgas. Dit heeft gevolgen voor de energieprijzen en de beschikbaarheid van subsidies en financiële ondersteuning voor duurzame energieprojecten.

Voor de Belgische bevolking betekent dit een geleidelijke overgang naar duurzamere levensstijlen. Het stimuleert bewustzijn en actie rond energiebesparing en duurzaam wonen. Hoewel deze veranderingen aanvankelijk uitdagingen kunnen vormen, zoals hogere initiële investeringskosten voor duurzame technologieën, bieden ze op de lange termijn economische en ecologische voordelen.

Dit alles maakt deel uit van Belgisch streven naar het behalen van de klimaatdoelstellingen en het creëren van een duurzamere toekomst. Door te kiezen voor duurzame en elektrische verwarming opties, zoals infrarood verwarming, dragen individuen en bedrijven bij aan een groener en gezonder milieu, terwijl ze zich aanpassen aan de nieuwe normen en voorschriften die voortvloeien uit het Europese Klimaatakkoord voor 2050. 

verwarming gas is niet meer van deze tijd Verwarming met gas

Verwarming op gaf of elektriciteit, wat kies jij?

Bij het kiezen tussen verwarming op gas of elektriciteit, weeg de voor- en nadelen af tegen jouw persoonlijke behoeften en de specifieke situatie van jouw huis. Overweeg zowel de economische als ecologische impact om een weloverwogen beslissing te nemen die past bij jouw levensstijl en waarden.

Wil je meer informatie ontvangen verwarming op gas of elektriciteit en de voordelen van elektrische verwarmen? Neem dan zeker eens contact op met Infrarood Verwarming. Of breng een bezoek aan één van onze infrarood verwarming winkels in België. Zoals infrarood verwarming MalleWarmteshop Lommel en verwarmingswinkel Roeselare.

Ook kan je in ons infrarood verwarming magazine meer lezen over infrarood panelen in en rondom huis. Zoals wat een hybride kachel is en hoe deze de twee verwarmingstechnologieën samenbrengt, namelijk infraroodstraling en warme lucht. Lees ook meer over waarom verwarming met gas het einde van een tijdperk is.

Koop nu infrarood panelen bij Warmteshop in België. 

Vraag direct een gratis offerte op

Bel ons

+32 (0) 51490169

Webshop

Koop online

Gratis berekening

Wil je meer weten over onze duurzame infrarood verwarming systeem? Maak nu een afspraak. Onze infrarood experts komen gratis bij je thuis om een goede berekening te maken.

BTW 6% bij installatie

Is je huis ouder dan 10 jaar, dan betaal je geen 21% BTW, maar 6% als je de installatie door ons laat doen. Wij komen gratis bij je langs om advies en een berekening te maken.

Waarom Infrarood verwarming?

Infrarood verwarming straalt de heerlijke warmtestralen uit, net als de gezonde infrarood stralen van de zon. Onze verwarmingen hebben de beste infraroodstraling.

Nieuwste artikelen

Alle artikelen

Infrarood Verwarming | Infrarood verwarming | Verwarming op gas of elektriciteit: wat te kiezen?