Speksteen radiator: duurzame warmtebron in huis

woonkamer met infrarood verwarming wit speksteen radiator Infrarood panelen energieverbruik

Wat is een speksteen radiator?

Wat is een speksteen radiator en hoe verwarmt deze een ruimte? In essentie is het een verwarmingselement gemaakt van speksteen, een natuurlijk materiaal bekend om zijn uitstekende warmte-opslagcapaciteiten. Het unieke van een speksteen radiator is dat het de warmte langzaam en gelijkmatig afgeeft, waardoor je huis voor een langere periode comfortabel warm blijft.

Wat onderscheidt de speksteen radiator van traditionele radiatoren? Ten eerste is het energie-efficiënt. Een speksteen radiator hoeft niet continu te draaien om de ruimte warm te houden. Zodra het speksteen op temperatuur is, houdt het deze warmte vast en geeft het geleidelijk af aan de omgeving. Dit betekent minder energieverbruik en dus lagere stookkosten.

Daarnaast is de warmte die door een speksteen radiator wordt afgegeven zeer aangenaam. Het voelt natuurlijker en comfortabeler dan de soms droge warmte van traditionele verwarmingssystemen. Dit komt doordat speksteen de warmte verspreidt via stralingswarmte, vergelijkbaar met de warmte van de zon, wat zorgt voor een gelijkmatige en gezonde warmte in je huis.

Werkt speksteen radiator op gas of elektriciteit?

Een speksteen radiator kan zowel op elektriciteit als op gas werken, afhankelijk van het specifieke ontwerp en model. Er zijn twee hoofdtypen:

  1. Elektrische speksteen radiatoren: Deze worden aangedreven door elektriciteit. Ze gebruiken elektrische weerstandselementen om het speksteen op te warmen, dat vervolgens de warmte opslaat en geleidelijk aan de kamer afgeeft. Elektrische speksteen radiatoren zijn populair vanwege hun eenvoudige installatie en onderhoud, en ze zijn vooral geschikt voor ruimtes waar geen gasaansluiting beschikbaar is.
  2. Gasgestookte speksteen kachel: Deze gebruiken gas als energiebron om het speksteen te verwarmen. Dit type is minder gebruikelijk dan de elektrische variant, maar kan een efficiënte optie zijn in huizen waar al een gasverwarmingssysteem aanwezig is.
    .

De keuze tussen een elektrische of gasgestookte speksteen radiator hangt vaak af van verschillende factoren zoals de beschikbaarheid van gas of elektriciteit, de installatiekosten, en persoonlijke voorkeur voor het type energiebron. Beide typen bieden de kenmerkende voordelen van speksteen, zoals efficiënte warmteopslag en langdurige warmteafgifte. Echter is verwarmen met elektriciteit natuurlijk beter. In combinatie met groene stroom stoot je geen CO2 uit en is het dus een milieuvriendelijke en goedkope manier van huis verwarmen.

infrarood verwarming poster beste elektrische verwarming speksteen radiator

Voordelen van speksteen radiator

Het kiezen voor een speksteen radiator brengt meerdere voordelen met zich mee:

  • Energie-efficiëntie: Verlaagt energiekosten door uitstekende warmteopslag en -afgifte.
  • Duurzaamheid: Speksteen is een natuurlijk en lang meegaand materiaal.
  • Gezond binnenklimaat: Stralingswarmte is comfortabel en droogt de lucht niet uit.
  • Esthetiek: Speksteen radiatoren hebben een natuurlijke, tijdloze uitstraling.

Deze voordelen maken een speksteen radiator niet alleen een slimme keuze voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Door de efficiënte warmteopslag en -afgifte vermindert het de noodzaak om constant te stoken, wat resulteert in een lagere CO2-uitstoot. Bovendien draagt de natuurlijke esthetiek van spekstenen bij aan een stijlvol interieur. 

Speksteen op infrarood verwarming kopen?

Na het bespreken van de speksteen radiator, is het interessant om te kijken naar een andere innovatieve verwarmingstechnologie: infrarood verwarming. Hoewel beide systemen efficiënt en milieuvriendelijk zijn, biedt infrarood verwarming een andere benadering van huis verwarmen.

Infrarood verwarming werkt door het uitzenden van infraroodstraling, die objecten en personen in de kamer direct verwarmt. Dit verschilt van de speksteen kachel, die de warmte opslaat en geleidelijk afgeeft. Infrarood verwarming is bijzonder effectief in het snel opwarmen van ruimtes, waardoor het een uitstekende keuze is voor die momenten waarop je snel warmte nodig hebt.

hoe ziet een infraroodpaneel eruit

Echter een infrarood verwarming is veel eleganter en neemt minder plaats in. Een elektrische speksteen radiator is al snel 4 cm dik, terwijl een infrarood warmtepaneel slechts 2 cm dun is. Ook zijn de infrarood panelen in diverse prachtige designs verkrijgbaar. In alle RAL-kleuren, maar ook als spiegelverwarming, kunst of krijtbord verwarming. De design mogelijkheden zijn ongekend.

Hoewel een speksteen- en infrarood verwarming beide hun unieke voordelen en kenmerken hebben, delen ze een gemeenschappelijk doel: het bieden van een efficiënte, milieuvriendelijke verwarmingsoplossing. Afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren en behoeften, kan de keuze tussen deze twee opties variëren. Wat ze echter gemeen hebben, is hun vermogen om een comfortabel en duurzaam verwarmd huis te bieden.

wat is de beste infrarood verwarming zuinig verwarmen

Meer informatie over infrarood panelen

Wil je meer informatie ontvangen over infraroodpanelen of hoe een speksteen radiator werkt? Neem dan zeker eens contact op met Infrarood Verwarming. Of breng een bezoek aan één van onze infrarood verwarming winkels in België. Zoals infrarood verwarming MechelenWarmteshop Gavere of verwarmingswinkel Turnhout

Ook kan je in ons infrarood verwarming magazine meer lezen over infrarood panelen in en rondom huis. Zoals wat het infrarood vloerverwarming verbruik is. 

Koop nu infrarood panelen bij Warmteshop in België. 

Vraag direct een gratis offerte op

Bel ons

+32 (0) 51490169

Webshop

Koop online

Gratis berekening

Wil je meer weten over onze duurzame infrarood verwarming systeem? Maak nu een afspraak. Onze infrarood experts komen gratis bij je thuis om een goede berekening te maken.

BTW 6% bij installatie

Is je huis ouder dan 10 jaar, dan betaal je geen 21% BTW, maar 6% als je de installatie door ons laat doen. Wij komen gratis bij je langs om advies en een berekening te maken.

Waarom Infrarood verwarming?

Infrarood verwarming straalt de heerlijke warmtestralen uit, net als de gezonde infrarood stralen van de zon. Onze verwarmingen hebben de beste infraroodstraling.

Nieuwste artikelen

Alle artikelen

Infrarood Verwarming | Infrarood verwarming | Speksteen radiator: duurzame warmtebron in huis