Is infrarood een warmtestraling?

warmtestraling

Wat is warmtestraling?

Warmtestraling is een vorm van elektromagnetische straling die wordt uitgezonden door alle objecten met een temperatuur hoger dan absolute nul (-273,15 °C). Het is een natuurlijk fenomeen dat voortkomt uit de bewegingen van moleculen en atomen in een materiaal. Warmtestraling kan op verschillende manieren voorkomen, zoals infraroodstraling, microwarmte en warmtegeleiding.

warmtestraling

Infraroodstraling is een vorm van warmtestraling die niet door het menselijk oog kan worden waargenomen, maar wel door onze huid kan worden gevoeld als warmte. Dit is de reden waarom we ons kunnen verwarmen bij een open haard, zonlicht en een infrarood verwarming. Microwarmte is een andere vorm van warmtestraling die gebruikt wordt in de keuken om voedsel op te warmen of te koken.

Warmtegeleiding is de overdracht van warmte door middel van fysieke contact tussen twee materialen. Dit kan plaatsvinden door middel van conductie, waarbij de warmte door de atomen en moleculen van het ene materiaal naar het andere materiaal wordt overgedragen. Warmtestraling kan ook plaatsvinden door middel van convectie, waarbij warme luchtstroom door een ruimte circuleert en de temperatuur van objecten verhoogt.

Warmtestraling is van nature aanwezig in ons leven en kan nuttig zijn voor het verwarmen van onze huizen en het koken van ons voedsel.

Infrarood straling bevat geen UV

Het woord infrarood maakt duidelijk dat het gaat om een bereik van elektromagnetische golven (warmtestraling) dat voorbij het zichtbare lichtspectrum gaat. Deze warmtestraling is dus vrij van UV-straling. Infrarood straling wordt gebruikt als efficiënte warmtebron in infrarood verwarming.

In het algemeen wordt onderscheid gemaakt tussen korte, midden en lange golf infraroodstraling. Om de technologie en de verschillende golflengten optimaal te kunnen gebruiken, heeft Warmteshop voor elk golfbereik een uitgekiende verwarmingsoplossing ontwikkeld.

De korte golf stralers worden buiten gebuikt als terrasverwarming, welke direct voelbare warmte genereren. Terwijl de middengolf en langegolf infrarood straling binnenshuis wordt toegepast. Bij woningbouw en utiliteitgebouwen. Warmteshop benut de voordelen van de uiterst efficiënte infraroodtechnologie, zodat voor elke situatie de beste verwarmingsoplossing beschikbaar is.

Wat is infraroodstraling voor infrarood verwarming

Infrarood verwarming zendt infraroodstraling uit, waarbij de vaste objecten verwarmd worden. Bij een gemiddelde mens is een oppervlakte temperatuur van ca. 22°C warmtestraling al voelbaar. Hoe hoger de temperatuur is, hoe ‘scherper’ de warmtestraling aanvoelt.

Het spectrum van infraroodstraling is onderverdeeld in drie bereiken:

  • IR-A: korte golf infraroodstraling – vlak bij het zichtbare rode licht (700°C+);
  • IR-B: middengolf: circa 250 – 700°C;
  • IR-C: langegolf warmtestraling: lager dan 250°C.

Korte golf IR straling: terrasverwarming

elektrische terrasverwarmerKorte infraroodstraling (IR-A) van infrarood verwarming wordt veroorzaakt door hoge temperaturen aan de verwarmingsbuis. Daardoor kan ze uiterst efficiënt in de lucht doordringen, wordt ze nauwelijks beïnvloed door tocht en wekt ze onmiddellijk een gevoel van warmte op wanneer de IR-A warmtestraling de huid raakt. De korte warmtegolven dringen diep in de huid door. Ze zijn daarom perfect voor gebruik buitenshuis. Omdat bij terrasverwarming de golflengte dicht bij het spectrum van zichtbaar licht ligt, gloeien de infraroodlampen meestal licht roodachtig of oranje op.

IR-B infrarood straling: donkerstralers

De middengolf IR-B heaters zenden daarentegen geen licht uit en worden daarom ook wel donkere infraroodstralers genoemd. Ze worden gebruikt in gesloten ruimtes waar een verhoogde behoefte aan warmte bestaat. Zoals een patio, serre, maar ook in een grote hal of hoge ruimte.

IR-C warmtestraling: infrarood paneel in huis

infrarood paneel verwarmingspanelen Warmte panelen

Hoe langer de infrarood warmtestraling is zijn, hoe minder deze de huid binnendringen. Dit komt doordat ze bij lagere temperaturen op het apparaat worden opgewekt. Infrarood paneel voor in huis zenden de langegolf IR-C warmtestraling uit, en zijn ontworpen om woonruimtes te verwarmen. De stralingswarmte wordt rechtstreeks afgegeven via het gelijkmatig verwarmde oppervlak van het infrarood paneel.

Infrarood warmte wordt ook al vele jaren gebruikt in de gezondheidssector, zoals in infraroodcabines of behandelingen met rood licht.

Meer weten over warmtestraling?

Wil je meer informatie over hoe werkt warmtestraling? Je kan voor warmtestraling vragen contact opnemen met onze infrarood verwarming deskundigen. Elke vraag over IR straling wordt zo spoedig mogelijk beantwoord. Je kan ook op ons infrarood verwarming magazine alles over Waarom stralingspaneel kiezenvinden. Lees meer over infrarood panelen.

Vraag direct een gratis offerte op

Bel ons

+32 (0) 51490169

Webshop

Koop online

Gratis berekening

Wil je meer weten over onze duurzame infrarood verwarming systeem? Maak nu een afspraak. Onze infrarood experts komen gratis bij je thuis om een goede berekening te maken.

BTW 6% bij installatie

Is je huis ouder dan 10 jaar, dan betaal je geen 21% BTW, maar 6% als je de installatie door ons laat doen. Wij komen gratis bij je langs om advies en een berekening te maken.

Waarom Infrarood verwarming?

Infrarood verwarming straalt de heerlijke warmtestralen uit, net als de gezonde infrarood stralen van de zon. Onze verwarmingen hebben de beste infraroodstraling.

Nieuwste artikelen

Alle artikelen

Infrarood Verwarming | Infrarood verwarming | Is infrarood een warmtestraling?