Is een warmtepaneel in de nacht veilig?

infrarood paneel slaapkamer warmteshop infrarood paneel verwarming elektrische verwarmer warmtepaneel slaapkamer verwarmen zonder CV

Kun je in de nacht veilig een warmtepaneel aan hebben?

Is het veilig om in avond en nacht een warmtepaneel aan te laten staan? De woorden ‘winter’ en ‘kil’ vullen elkaar aan. Ook al is de temperatuur buiten guur; je kunt er in je huis nog steeds van genieten onder een warme deken, met een boek in je hand, en nippend aan een wijntje. Je kunt ook naar buiten staren om het wonderland en de vallende sneeuw te zien.

infrarood paneel slaapkamer warmteshop infrarood paneel verwarming elektrische verwarmer warmtepaneel

Maar wat gebeurt er als je binnenruimte net zo kil is als de buitenruimte? Als je de hoge maandelijkse rekeningen niet kunt betalen door traditionele kachels te gebruiken, moet je waarschijnlijk op zoek naar een betere optie om de kamer op temperatuur te houden. Een beetje onderzoek laat je kennismaken met infrarood warmtepanelen. Het klinkt misschien goed, maar je blijft misschien bezorgd over de veiligheidskwesties van deze elektrische verwarming.

Het goede nieuws is een modern infrarood warmtepaneel heel veilig is om te gebruiken. Zelfs als ze ‘s nachts onbeheerd worden achtergelaten, als je bijvoorbeeld slaapt. Maar zorg ervoor dat je een gereputeerd warmtepaneel gebruikt die gecertificeerd is door testorganisaties, zoals TÜV, RoHS en Made in Germany. Als ook functies heeft als omvalbeveiliging (bij mobiele verwarming), automatische uitschakeling, regelbare thermostaat en uitschakeltimer.

Beste methode voor gebruik van infrarood verwarming

Hoewel je misschien bezorgd bent om de infrarood verwarming een hele nacht aan te laten staan, kun je door de onderstaande richtlijnen te volgen deze warmtepanelen gemakkelijk ’s nachts gebruiken omdat ze daarvoor volkomen veilig zijn.

Geef infrarood paneel ruimte om te stralen

slaapkamer verwarming

Het zou helpen als je het infrarood paneel op een geschikte plaats monteert om de veiligheid te waarborgen. Of als je een mobiele verwarming gebruikt, plaats je deze op een vrijstaande plek. Houd hierbij rekenen dat een warmtepaneel een meter of drie verwijderd houdt van zaken als gordijnen, kussens, bedden, dekens, vloerkleden en kleding. Zorg dat het infrarood paneel vrij kan stralen. Allereerst om de veiligheid, maar ten tweede voor de warmteverspreiding. Obstructie verminderd namelijk de warmte afgifte. Plaats bijvoorbeeld niet een bank of stoel direct voor het warmtepaneel.

Gebruik je een mobiele verwarming, plaats deze dan bij voorkeur op een houten vloer of plavuizen. Niet op een tapijt. Het beste is om hiervoor de juiste standaard te gebruiken, die past bij de mobiele verwarming, waardoor je het warmtepaneel wel veilig op vloerbedekking kan plaatsen.

Maak gebruik van een geaard stopcontact

Meestal gebruiken kachels 1.000 tot 1.500 watt vermogen als ze op hun volle capaciteit draaien. Dat betekent dat het circuit overbelast raakt als je te veel apparaten tegelijk laat werken. Sluit het warmtepaneel ook niet aan op een verlengsnoer, want dat is misschien niet ontworpen om er veel wattage door te laten lopen. Zorg voor een geaard stopcontact met drie pinnen. Vermijd stopcontacten met twee pinnen, want die bieden geen enkele manier om de elektriciteit te aarden.

Vermijd het gebruik van de infrarood kachel als extra droger

Zoals reeds benoemd, moet je de infrarood kachel uit de buurt van brandbare materialen zetten. Gebruik het warmtepaneel dus niet om je kleren te drogen. Drapeer nooit handdoeken, sokken of andere voorwerpen over het warmtepaneel. Maar niet als je de speciale handdoekdroger gebruikt.

Een infrarood handdoekdroger is speciaal ontworpen voor het drogen van handdoeken in de badkamer. Het oppervlakte temperatuur is dan ook lager (70 graden Celsius) ten opzichte van de infraroodstraler met maximaal 115 graden Celsius. Gebruik je een hybride verwarming, dan mag je nooit kleren over de ventilatieopeningen leggen. Deze blokkeren de ventilatie wat tot oververhitting kan leiden.

Zuinig verbruik infrarood verwarming in de winter

infrarood paneel slaapkamer 2022 stopcontact verwarming warmtepaneel

Nu heb je misschien begrepen dat een warmtepaneel je veilig en warm houdt in de winter. Maar hoe zit het met het energieverbruik? Infrarood verwarming zet je in de avond op 17 graden Celsius, waarbij de kachel alleen aanslaat als de temperatuur hieronder zakt. Gemiddeld genomen staat de infrarood kachel slechts 10 minuten aan op een heel uur. Bij 17 graden is dat zo’n 5 minuten per uur.

Je kunt dus zeker veilig een warmtepaneel in de avond en nacht gebruiken, zonder dat je energierekening torenhoog wordt. Wil je meer weten over zuinig, veilig en zonder gas huis verwarmen met warmtepaneel van Warmteshop? Neem gerust contact op met onze deskundige van Warmteshop. Koop nu infrarood verwarmingop Warmteshop.

Geregeld schrijven we nieuws en feiten over infrarood verwarming. Je kunt op ons infrarood verwarming magazine bijvoorbeeld meer vinden over waarom infrarood badkamer verwarming nodig is.

Vraag direct een gratis offerte op

Bel ons

+32 (0) 51490169

Webshop

Koop online

Gratis berekening

Wil je meer weten over onze duurzame infrarood verwarming systeem? Maak nu een afspraak. Onze infrarood experts komen gratis bij je thuis om een goede berekening te maken.

BTW 6% bij installatie

Is je huis ouder dan 10 jaar, dan betaal je geen 21% BTW, maar 6% als je de installatie door ons laat doen. Wij komen gratis bij je langs om advies en een berekening te maken.

Waarom Infrarood verwarming?

Infrarood verwarming straalt de heerlijke warmtestralen uit, net als de gezonde infrarood stralen van de zon. Onze verwarmingen hebben de beste infraroodstraling.

Nieuwste artikelen

Alle artikelen

Infrarood Verwarming | Infrarood verwarming | Is een warmtepaneel in de nacht veilig?