Huis verwarmen met convectie, wat is het alternatief?

huis verwarmen met convectie

Hoe werkt convectie?

Natuurkunde is een fascinerend onderwerp waar we dagelijks mee te maken hebben. Een van de belangrijkste concepten in de thermodynamica is convectie. Maar wat is convectie nu precies? En hoe kun je het beste een woning zonder gas verwarmen? Is dat middels convectiewarmte of stralingswarmte (infraroodstraling)?

Convectie is een fysiek proces waarbij warmte wordt overgedragen door de beweging van vloeistoffen of gassen. Deze beweging ontstaat doordat warmere deeltjes zich uitbreiden en lichter worden, waardoor ze opstijgen en plaatsmaken voor koelere, zwaardere deeltjes. Dit proces van opstijgen en dalen creëert een circulatie van vloeistof of gas, waardoor warmte door de ruimte wordt verplaatst. De convectiewarmte kan gebruikt worden om een huis te verwarmen, maar ook een oven bijvoorbeeld.

Convectie warmte in woningen

huis verwarmen met convectie

Convectie warmte is warmte die wordt gegenereerd door een convectieproces. Het wordt vaak gebruikt om ruimtes te verwarmen, zoals in de vorm van een convectiekachel. Dit type kachel werkt door lucht te verwarmen en deze warme lucht door de kamer te laten circuleren. Hoewel een convectie kachel effectief kan zijn, heeft het een aantal nadelen.

Het haalt bijvoorbeeld luchtvochtigheid uit de kamer, waardoor de lucht droog en oncomfortabel aanvoelt. Wanneer een woning niet goed is geïsoleerd, verdwijnt de convectie warmte lucht door de kieren naar buiten. Ook duurt het lang voordat de warmte voelbaar is, want iedereen weet dat warmte lucht eerst opstijgt en dan langzaam zakt. Een woning verwarmen met een convectie verwarming is daarom een kostbaar proces.

Vergelijk convectie kachel en infrarood verwarming

Een alternatieve vorm voor huis verwarmen is met infrarood verwarming. In tegenstelling tot een convectie kachel, werkt infrarood verwarming via stralingswarmte. Het zendt onzichtbare infraroodstralen uit die objecten in een kamer verwarmen, in plaats van de lucht. De vloer, meubels, muren en ook mensen houden de warmte lang vast. Ook weerkaatsen de infraroodstralen op de objecten. Als jij je in het stralingsgebied bevindt, voel je van alle kanten de infraroodwarmte.

stralingskachel hybride infrarood verwarming wat is hybride verwarming

Infrarood verwarming heeft meerdere voordelen, waaronder:

  • een goede luchtvochtigheid
  • gericht verwarmen van specifieke gebieden in een kamer
  • snelle opwarmtijd: binnen 5 tot 10 minuten warm
  • geen luchtcirculatie waardoor er geen stofdeeltjes in de lucht zweven
  • zuinig in verbruik
  • geschikt voor woningen die minder goed geïsoleerd zijn.
  • verkrijgbaar in prachtige design verwarming modellen
  • geen onderhoud en eenvoudige installatie.
    .

Hoewel convectie en infrarood verwarming beide effectief kunnen zijn voor het verwarmen van een ruimte, hebben ze elk hun voor- en nadelen. Het is belangrijk om deze te overwegen bij het kiezen van een verwarmingssysteem dat het beste past bij jouw behoeften en situatie. Het is ook mogelijk om te kiezen voor een combinatie van convectie en stralingswarmte, dit noemen we een hybride verwarming. Bij Warmteshop leggen we je graag de voordelen uit van een woning zonder gas verwarmen met stralingswarmte.

Meer informatie over convectie en stralingswarmte

elektrische verwarmingstoestellen verwarmingspaneel convectie

Wil je meer informatie ontvangen over stralingswarmte of wil je weten hoe convectie werkt? Neem dan zeker eens contact op met Warmteshop Infrarood Verwarming. Ook kan je in ons infrarood verwarming magazine meer lezen over infrarood panelen in huis, kantoor of industriële ruimtes, zoals Hoe duurzaam bedrijfshal verwarmen en voordelen infrarood panelen in studio woning.

Koop nu infrarood panelen bij Warmteshop.

Vraag direct een gratis offerte op

Bel ons

+32 (0) 51490169

Webshop

Koop online

Gratis berekening

Wil je meer weten over onze duurzame infrarood verwarming systeem? Maak nu een afspraak. Onze infrarood experts komen gratis bij je thuis om een goede berekening te maken.

BTW 6% bij installatie

Is je huis ouder dan 10 jaar, dan betaal je geen 21% BTW, maar 6% als je de installatie door ons laat doen. Wij komen gratis bij je langs om advies en een berekening te maken.

Waarom Infrarood verwarming?

Infrarood verwarming straalt de heerlijke warmtestralen uit, net als de gezonde infrarood stralen van de zon. Onze verwarmingen hebben de beste infraroodstraling.

Nieuwste artikelen

Alle artikelen

Infrarood Verwarming | Infrarood verwarming | Huis verwarmen met convectie, wat is het alternatief?