Hoe werkt infrarood verwarming precies?

elektrische verwarming muurbevestiging hoe werkt infrarood verwarming infrarood panelen in de woonkamer

Welkom bij dit artikel waarin we je alles zullen vertellen over infrarood verwarming. Ben je benieuwd hoe infrarood verwarming werkt en welke voordelen het met zich meebrengt? Dan ben je hier aan het juiste adres!

Infrarood verwarming is een moderne en efficiënte manier om je huis te verwarmen. We zullen in dit artikel uitleggen hoe infraroodpanelen werken en waarom ze een slimme keuze kunnen zijn voor jouw verwarmingsbehoeften.

Maar dat is nog niet alles – we bespreken ook de voordelen die infrarood verwarming te bieden heeft. Van energiebesparing tot een gelijkmatige en comfortabele warmteverdeling; infrarood verwarming kan jouw huis aangenamer en efficiënter maken.

Lees verder om alle ins en outs over infrarood verwarming te ontdekken. Laten we beginnen met de werking van infrarood verwarming en hoe dit systeem warmte produceert door middel van onzichtbare infraroodstralen.

Infraroodstraling: de werking van infrarood verwarming

In dit gedeelte gaan we dieper in op de werking van infrarood verwarming en het concept van infraroodstraling. We zullen uitleggen hoe infraroodpanelen warmte afgeven door middel van onzichtbare infraroodstralen.

Infraroodstraling is een vorm van elektromagnetische straling die warmte produceert wanneer het in contact komt met objecten en mensen in de ruimte. De infraroodpanelen zenden deze straling uit, die vervolgens wordt geabsorbeerd door de oppervlakken in de kamer. Dit proces verwarmt de objecten direct, in plaats van de lucht, waardoor een efficiënte en comfortabele warmtebron ontstaat.

Hoe werkt infraroodstraling?

 • Bij infrarood verwarming geven de panelen infraroodstralen af die vergelijkbaar zijn met de warmte die wordt geproduceerd door de zon.
 • Deze infraroodstralen bevatten geen schadelijke UV-stralen en zijn volkomen veilig voor mens en dier.
 • Wanneer de infraroodstralen een object of persoon raken, worden ze geabsorbeerd en omgezet in warmte.
 • Deze warmte verspreidt zich vervolgens gelijkmatig door de kamer, waardoor een aangename en comfortabele omgeving ontstaat.

De werking van infrarood verwarming maakt het een duurzame en energiezuinige keuze. Omdat de warmte direct wordt overgedragen aan de objecten en mensen in de kamer, wordt er geen energie verspild aan het opwarmen van de lucht. Bovendien is het gebruik van infraroodpanelen een efficiënte manier om warmte te creëren in specifieke zones van een ruimte, waardoor gerichte verwarming mogelijk is zonder onnodig energieverbruik.

Door te kiezen voor infrarood verwarming profiteert u van een snelle opwarming, een gelijkmatige verdeling van warmte en lagere energiekosten. Daarnaast zijn infraroodpanelen gemakkelijk te installeren en hebben ze een lange levensduur. Het gebruik van infraroodstraling als warmtebron biedt dus vele voordelen voor een comfortabel en energiezuinig huis.

Voordelen van infrarood verwarming

Infrarood verwarming biedt talrijke voordelen ten opzichte van andere verwarmingssystemen. Hieronder benadrukken we enkele belangrijke voordelen:

 1. Energiebesparing: Een van de grootste voordelen van infrarood verwarming is de energie-efficiëntie. Infraroodpanelen verwarmen niet de lucht, maar rechtstreeks de objecten en mensen in de ruimte. Hierdoor wordt er minder energie verspild aan het opwarmen van de hele kamer, waardoor u kunt besparen op energiekosten.
 2. Lagere verwarmingskosten: Door het gerichte verwarmingsproces kan infrarood verwarming resulteren in lagere verwarmingskosten. Omdat de warmte direct wordt afgegeven aan de objecten en mensen, wordt er minder warmte verloren via de wanden en ramen, waardoor u energie kunt besparen en geld kunt besparen.
 3. Comfortabele warmteverdeling: Infraroodstralen geven een aangename stralingswarmte af die vergelijkbaar is met het gevoel van zonnestralen op de huid. Dit zorgt voor een comfortabele en gelijkmatige warmteverdeling in de ruimte, zonder dat er koude plekken ontstaan.
 4. Gezondheidsvoordelen: Infrarood verwarming kan ook enkele gezondheidsvoordelen bieden. De warmte van de infraroodstraling kan helpen bij het verlichten van spier- en gewrichtspijn, het verbeteren van de bloedcirculatie en het verminderen van vochtigheid in de ruimte, wat gunstig kan zijn voor mensen met ademhalingsproblemen.

Kortom, infrarood verwarming biedt energiebesparing, lagere verwarmingskosten, comfortabele warmteverdeling en zelfs enkele gezondheidsvoordelen. Deze voordelen maken het een aantrekkelijke optie voor woningeigenaren die op zoek zijn naar een efficiënte en milieuvriendelijke verwarmingsoplossing.

Kosten en installatie van infrarood verwarming

Als u overweegt om infrarood verwarming in uw huis te installeren, is het belangrijk om de kosten en installatievereisten te begrijpen. In dit gedeelte zullen we uitleggen welke factoren van invloed kunnen zijn op de kosten van infrarood verwarming en hoe het systeem kan worden geïnstalleerd.

Kosten van infrarood verwarming

De kosten van infrarood verwarming kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren. Enkele belangrijke factoren die van invloed kunnen zijn op de kosten zijn:

 • Oppervlakte: Hoe groter het te verwarmen oppervlakte, hoe meer infraroodpanelen u nodig zult hebben en hoe hoger de kosten zullen zijn.
 • Kwaliteit: De kwaliteit van de infraroodpanelen kan variëren en dit kan invloed hebben op de prijs. Het is belangrijk om te investeren in hoogwaardige panelen die lang meegaan en efficiënt zijn.
 • Merk: Warmteshop biedt verschillende merken infrarood verwarmingssystemen aan met verschillende prijsklassen. Allen voorzien van de nodige certificaten en keurmerken.

Installatie van infrarood verwarming

De installatie van infrarood verwarming vereist enige technische kennis en vaardigheden. Het is aan te raden om een professionele installateur in te schakelen om de installatie te laten uitvoeren. Een gekwalificeerde installateur heeft de nodige expertise om ervoor te zorgen dat de infraroodpanelen correct worden geïnstalleerd en optimaal functioneren.

De installatievereisten kunnen variëren, afhankelijk van het type infrarood verwarmingssysteem dat u kiest. Over het algemeen moeten infraroodpanelen aan de muur of het plafond worden gemonteerd. Het is belangrijk om de instructies van de fabrikant nauwkeurig te volgen om ervoor te zorgen dat de panelen correct worden geïnstalleerd en veilig kunnen worden gebruikt.

Daarnaast kan het nodig zijn om elektrische bedrading aan te passen of uit te breiden, afhankelijk van de capaciteit van uw elektrische systeem en het aantal infraroodpanelen dat u wilt installeren. Het is altijd verstandig om een gekwalificeerde elektricien te raadplegen om ervoor te zorgen dat de installatie veilig en in overeenstemming met alle lokale regelgeving wordt uitgevoerd.

Bij het plannen van de kosten en installatie van infrarood verwarming is het belangrijk om advies in te winnen bij professionals om ervoor te zorgen dat u de juiste beslissingen neemt en kunt genieten van de voordelen van dit efficiënte en energiezuinige verwarmingssysteem.

Infrarood verwarming versus traditionele verwarming

In dit gedeelte van het artikel zullen we de verschillen bespreken tussen infrarood verwarming en traditionele verwarmingssystemen. Het is belangrijk om te begrijpen welke methode het meest geschikt is voor uw specifieke behoeften en omstandigheden.

Voor- en nadelen van infrarood verwarming

Infrarood verwarming biedt verschillende voordelen ten opzichte van traditionele verwarmingssystemen. Enkele voordelen zijn:

 • Efficiënte warmte: Infrarood verwarming verwarmt objecten en mensen direct, waardoor er geen energie verloren gaat aan het opwarmen van de lucht.
 • Snelle opwarmtijd: Infraroodpanelen bereiken snel de gewenste temperatuur, waardoor u geen tijd hoeft te besteden aan het wachten op opwarming.
 • Lagere verwarmingskosten: Doordat infraroodpanelen gericht verwarmen, kunt u energie besparen en lagere verwarmingskosten hebben.
 • Gezonde warmte: Infraroodstralen worden als aangenaam ervaren en kunnen een positief effect hebben op mensen met allergieën of ademhalingsproblemen.

Voor- en nadelen van traditionele verwarming

Traditionele verwarmingssystemen, zoals radiatoren of vloerverwarming, hebben ook hun eigen voordelen en nadelen. Enkele van deze zijn:

 • Gelijkmatige warmteverdeling: Traditionele verwarmingssystemen verwarmen de lucht gelijkmatig, waardoor de hele ruimte op dezelfde temperatuur wordt gehouden.
 • Lange levensduur: Radiatoren en vloerverwarmingssystemen hebben over het algemeen een lange levensduur en vereisen weinig onderhoud.
 • Flexibiliteit: Traditionele verwarmingssystemen kunnen worden geïntegreerd met andere verwarmingsmethoden, zoals centrale verwarming of warmtepompen.
 • Hogere kosten: Traditionele verwarmingssystemen kunnen hogere verwarmingskosten met zich meebrengen, vooral bij inefficiënt gebruik.

Hoewel beide methoden hun eigen voordelen hebben, is infrarood verwarming een aantrekkelijke optie vanwege de efficiëntie, energiebesparing en snelle opwarmtijd. Het is echter belangrijk om uw specifieke behoeften, de grootte van de ruimte en het budget in overweging te nemen bij het maken van een weloverwogen keuze.

Ervaringen met infrarood verwarming

In deze sectie delen we enkele ervaringen van mensen die gebruik hebben gemaakt van infrarood verwarming. Door middel van testimonials en recensies willen we de effectiviteit en tevredenheid van gebruikers met betrekking tot infrarood verwarming illustreren.

“Sinds we infrarood verwarming hebben geïnstalleerd, hebben we een aanzienlijke verbetering in ons huis ervaren. De warmte is veel comfortabeler en gelijkmatiger verdeeld in vergelijking met onze oude verwarmingssystemen. Bovendien hebben we gemerkt dat onze energiekosten zijn gedaald, wat een extra voordeel is.” – Janine, Brussel

“Ik was aanvankelijk sceptisch over infrarood verwarming, maar na het lezen van positieve ervaringen besloot ik het een kans te geven. Ik kan eerlijk zeggen dat ik blij ben dat ik die beslissing heb genomen. De warmte voelt aangenaam aan en ik merkte dat ik minder last had van allergieën en droge lucht. Het heeft echt een positief effect op mijn gezondheid en comfort in huis.” – Mark, Gent

“Als trotse eigenaar van een B&B besloot ik infrarood verwarming te installeren om mijn gasten een betere verwarmingservaring te bieden. De reacties van mijn gasten zijn geweldig. Ze waarderen de comfortabele warmte en de stilte van het systeem. Bovendien kan ik dankzij de energiezuinigheid van infrarood verwarming kosten besparen op de lange termijn.” – Sarah, Antwerpen

Als u nieuwsgierig bent naar de ervaringen van anderen met infrarood verwarming, blijf dan lezen om meer recensies te ontdekken.

De beste infrarood verwarming merken

In dit gedeelte willen we enkele van de beste infrarood verwarming merken op de markt noemen, waaronder Ecaros, Alkari en Welltherm. Deze merken staan bekend om hun kwaliteit en efficiëntie, waardoor ze uitstekende opties zijn voor het verwarmen van uw huis.

Ecaros

Ecaros infrarood panelen zijn ontworpen met de nieuwste technologieën om een comfortabele en gelijkmatige warmteverspreiding te bieden. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende modellen en formaten, waardoor ze geschikt zijn voor zowel kleine als grote ruimtes. Met hun stijlvolle ontwerp passen ze naadloos in elk interieur.

Alkari

Alkari infrarood verwarmingssystemen staan bekend om hun duurzaamheid en energie-efficiëntie. Ze bieden een snelle warmteafgifte en kunnen gemakkelijk worden geïnstalleerd. Met hun geavanceerde thermostaten kunt u de temperatuur nauwkeurig regelen, waardoor u energie kunt besparen en uw verwarmingskosten kunt verlagen.

Welltherm

Welltherm infrarood panelen combineren stijlvol design met geavanceerde verwarmingstechnologie. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen, zoals spiegelpanelen, glazen panelen en schilderijpanelen, waardoor ze zowel functioneel als esthetisch aantrekkelijk zijn. Met hun hoge efficiëntie zorgen ze voor een snelle en gelijkmatige warmteafgifte.

Of u nu op zoek bent naar een verwarmingssysteem voor uw woonkamer, slaapkamer, kantoor of badkamer, deze infrarood verwarming merken bieden betrouwbare en effectieve oplossingen. Door te kiezen voor een van deze beste infrarood verwarmingssystemen, kunt u genieten van de voordelen van efficiënte en energiezuinige verwarming in uw huis.

infrarood verwarming woonkamer hoeveel watt warmtepomp verbruik warmtepaneel infrarood hoe werkt een infrarood paneel stone art hoe werkt infrarood verwarming

Infrarood verwarming in België

Als het gaat om infrarood verwarmingssystemen, is België een land dat steeds meer interesse toont in deze innovatieve verwarmingsmethode. In dit gedeelte zullen we de beschikbaarheid van infrarood verwarming in België bespreken en de rol van Warmteshop.be als een betrouwbare leverancier van infrarood verwarmingssystemen introduceren.

Warmteshop.be is een toonaangevende leverancier van infrarood verwarmingssystemen in België. Ze bieden een breed scala aan hoogwaardige infraroodpanelen en accessoires voor zowel residentiële als commerciële toepassingen.

De beschikbaarheid van infrarood verwarming in België

Infrarood verwarming is tegenwoordig gemakkelijk verkrijgbaar in België. Steeds meer huiseigenaren en bedrijven kiezen voor deze moderne en efficiënte verwarmingsoplossing vanwege de vele voordelen die het biedt. Met infrarood verwarming kunt u uw ruimtes op een energiezuinige en comfortabele manier verwarmen.

Warmteshop.be: De leverancier van infrarood verwarming in België

Warmteshop.be is een gerenommeerde leverancier van infrarood verwarmingssystemen, met jarenlange ervaring in de branche. Ze hebben een breed assortiment aan hoogwaardige en innovatieve infraroodpanelen die voldoen aan de behoeften van verschillende ruimtes en budgetten.

 • Warmteshop biedt infraroodpanelen in verschillende formaten, vermogens en designs. Hierdoor kunt u een verwarmingssysteem kiezen dat perfect past bij uw interieur en de benodigde warmteafgifte biedt.
 • Daarnaast biedt Warmteshop.be professioneel advies en begeleiding bij het selecteren en installeren van infrarood verwarmingssystemen. Ze begrijpen de unieke behoeften van elke klant en helpen u de beste oplossing te vinden voor uw specifieke situatie.
 • Warmteshop streeft naar klanttevredenheid en biedt daarom een uitstekende klantenservice en garantie op hun producten. Ze zorgen ervoor dat u de benodigde ondersteuning en aftersales service ontvangt om de prestaties van uw infrarood verwarmingssysteem te optimaliseren.

Als u op zoek bent naar hoogwaardige infrarood verwarmingssystemen in België, is Warmteshop.be de ideale keuze. Ze bieden kwaliteit, betrouwbaarheid en uitstekende service om ervoor te zorgen dat u kunt genieten van de vele voordelen van infrarood verwarming in uw huis of bedrijf.

Tips voor het gebruik van infrarood verwarming

Als u wilt profiteren van de vele voordelen van infrarood verwarming, zijn hier enkele handige tips om ervoor te zorgen dat u het meeste uit uw systeem haalt:

 1. Plaatsing van de panelen: Zorg ervoor dat u de infraroodpanelen op de juiste plaats in uw huis plaatst om een optimale warmteverdeling te garanderen. Over het algemeen geldt dat het plaatsen van de panelen aan het plafond of aan de muur op een hoogte tussen de 1,8 en 2,2 meter het beste resultaat oplevert.
 2. Zoneverwarming: Maak gebruik van de mogelijkheid van infrarood verwarming om specifieke zones in uw huis te verwarmen. Door alleen de ruimtes te verwarmen waar u zich op een bepaald moment bevindt, kunt u energie besparen en uw comfort verhogen.
 3. Gebruik van thermostaat: Investeer in een programmeerbare thermostaat om uw infrarood verwarmingssysteem efficiënt te regelen. Stel uw verwarming in op een lagere temperatuur wanneer u niet thuis bent of slaapt, en programmeer het systeem om op te warmen voordat u thuiskomt of wakker wordt.
 4. Onderhoud van panelen: Regelmatig onderhoud van uw infraroodpanelen is essentieel om ervoor te zorgen dat ze optimaal blijven werken. Maak de panelen schoon met een zachte doek en vermijd het gebruik van schurende schoonmaakmiddelen.
 5. Combinatie met isolatie: Combineer het gebruik van infrarood verwarming met goede isolatie om de efficiëntie van uw verwarmingssysteem te verhogen. Zorg ervoor dat uw huis goed geïsoleerd is om warmteverlies te minimaliseren en energie te besparen.

Door deze eenvoudige tips te volgen, kunt u optimaal gebruikmaken van uw infrarood verwarmingssysteem en genieten van de vele voordelen die het te bieden heeft.

Badkamer verwarming elektrische badkamerverwarming elektrische handdoekdroger met thermostaat elektrische bijverwarming badkamer

Comfortabele infrarood verwarming

Na het bespreken van verschillende aspecten van infrarood verwarming, kunnen we concluderen dat deze verwarmingsmethode vele voordelen biedt. Door middel van onzichtbare infraroodstralen verwarmen infraroodpanelen niet alleen objecten en mensen direct, maar ook de ruimte zelf. Dit zorgt voor een gelijkmatige en comfortabele warmteverspreiding in huis.

Een van de belangrijkste voordelen van infrarood verwarming is de energie-efficiëntie. Doordat de warmte rechtstreeks naar de objecten en mensen gericht is, wordt er geen energie verspild aan het verwarmen van de lucht in de ruimte. Dit resulteert in lagere energiekosten en een duurzamer gebruik van energie.

Bovendien is infrarood verwarming een zeer flexibele optie. De panelen kunnen discreet aan het plafond of aan de wand worden gemonteerd, waardoor ze esthetisch aantrekkelijk zijn en niet veel ruimte innemen. Daarnaast kunnen ze eenvoudig worden bediend en geprogrammeerd, waardoor u de temperatuur in elke kamer afzonderlijk kunt regelen.

Met de toenemende focus op duurzaamheid en energiebesparing, is het geen verrassing dat infrarood verwarming aan populariteit wint. Gezien de vele voordelen die het biedt, kunnen we verwachten dat infrarood verwarming de komende jaren nog meer gebruikt zal worden als een duurzame en energiezuinige verwarmingsoplossing voor huishoudens.

Meer informatie over hoe werkt infrarood verwarming

Wil je meer informatie ontvangen over of hoe hoe werkt infrarood verwarming? Neem dan zeker eens contact op met Infrarood Verwarming. Of breng een bezoek aan één van onze infrarood verwarming winkels in België. Zoals infrarood verwarming Malle, Warmteshop Lommel en verwarmingswinkel Roeselare.

Ook kan je in ons infrarood verwarming magazine meer lezen over infrarood panelen in en rondom huis. Krijg bijvoorbeeld antwoord op de vraag Wat is infrarood verwarming eigenlijk?

Koop nu infrarood panelen bij Warmteshop in België.

FAQ over hoe werkt infrarood verwarming

Hoe werkt infrarood verwarming?

Infrarood verwarming werkt door middel van het afgeven van infraroodstraling. Deze straling verwarmt niet de lucht, maar direct de objecten en mensen in de ruimte. Dit zorgt voor een comfortabele en gelijkmatige warmteverdeling. Infraroodstraling wordt opgewekt door infraroodpanelen, die elektriciteit omzetten in warmte.

Wat is de werking van infrarood panelen?

Infraroodpanelen geven warmte af door middel van onzichtbare infraroodstralen. Deze stralen worden geabsorbeerd door objecten in de ruimte, zoals muren, vloeren en meubels, die op hun beurt weer warmte afgeven aan de omgeving. Hierdoor ontstaat een aangename warmte, vergelijkbaar met de warmte van de zon.

Wat zijn de voordelen infrarood verwarming?

De voordelen infrarood verwarming zijn divers. Ten eerste is het energiezuinig, omdat het rechtstreeks de objecten en mensen in de ruimte verwarmt en niet de lucht. Hierdoor is er minder energieverlies. Daarnaast zorgt het voor een gelijkmatige warmteverdeling en een comfortabel binnenklimaat. Infrarood verwarming is ook eenvoudig te installeren en vereist geen onderhoud.

Wat zijn de kosten van infrarood verwarming en hoe kan ik het installeren?

De kosten van infrarood verwarming kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de grootte van de ruimte, het aantal panelen dat nodig is en het merk dat je kiest. Het installeren van infraroodpanelen is over het algemeen eenvoudig en kan zowel aan de muur als aan het plafond gebeuren. Het is raadzaam om een professional in te schakelen voor de installatie.

Wat zijn de verschillen tussen infrarood verwarming en traditionele verwarmingssystemen?

Het belangrijkste verschil tussen infrarood verwarming en traditionele verwarmingssystemen is de wijze waarop warmte wordt afgegeven. Infrarood verwarming verwarmt objecten en mensen direct, terwijl traditionele verwarmingssystemen de lucht verwarmen. Dit zorgt voor een snellere opwarming, een gelijkmatige warmteverdeling en lagere verwarmingskosten. Daarnaast is infrarood verwarming milieuvriendelijker, omdat het geen gebruik maakt van fossiele brandstoffen.

Wat zijn de ervaringen van mensen met infrarood verwarming?

Veel mensen die infrarood verwarming gebruiken, zijn tevreden met de resultaten. Ze ervaren een comfortabele warmte, een gelijkmatige warmteverdeling en lagere energiekosten. Daarnaast vinden ze het prettig dat infrarood panelen weinig ruimte innemen en eenvoudig te bedienen zijn. Het is altijd goed om verschillende ervaringen en recensies te lezen voordat je een keuze maakt.

Welke merken bieden de beste infrarood verwarmingssystemen?

Enkele van de beste merken op het gebied van infrarood verwarming zijn Ecaros, Alkari en Welltherm. Deze merken bieden hoogwaardige infraroodpanelen, die zorgen voor een efficiënte en comfortabele verwarming van je huis. Het is raadzaam om de kenmerken en voordelen van elk merk te vergelijken voordat je een beslissing neemt.

Is infrarood verwarming beschikbaar in België?

Ja, infrarood verwarming is beschikbaar in België. Een gerenommeerde leverancier van infrarood verwarmingssystemen in België is Warmteshop.be. Deze winkel biedt een breed scala aan infraroodpanelen en kan je helpen bij het vinden van het juiste systeem voor jouw huis.

Heb je tips voor het gebruik van infrarood verwarming?

Ja, hier zijn enkele handige tips voor het gebruik van infrarood verwarmingssystemen:
– Plaats de panelen op strategische locaties voor een optimale warmteverdeling.
– Stel de temperatuur zorgvuldig in om energie te besparen.
– Zorg voor voldoende isolatie in je huis om de warmte vast te houden.
– Reinig de panelen regelmatig om een goede werking te garanderen.

Vraag direct een gratis offerte op

Bel ons

+32 (0) 51490169

Webshop

Koop online

Gratis berekening

Wil je meer weten over onze duurzame infrarood verwarming systeem? Maak nu een afspraak. Onze infrarood experts komen gratis bij je thuis om een goede berekening te maken.

BTW 6% bij installatie

Is je huis ouder dan 10 jaar, dan betaal je geen 21% BTW, maar 6% als je de installatie door ons laat doen. Wij komen gratis bij je langs om advies en een berekening te maken.

Waarom Infrarood verwarming?

Infrarood verwarming straalt de heerlijke warmtestralen uit, net als de gezonde infrarood stralen van de zon. Onze verwarmingen hebben de beste infraroodstraling.

Nieuwste artikelen

Alle artikelen

Infrarood Verwarming | Infrarood verwarming | Hoe werkt infrarood verwarming precies?