Beste alternatief voor convector verwarming

convector verwarming elektrische verwarming convector

Wat is een convector verwarming?

Convector verwarming is een veelgebruikt type verwarming woning en utilitaire bouw. Een convector is net als een radiator een verwarmingselement, alleen de werking ervan is verschillend. Een convector is zo gemaakt dat deze alleen de lucht verwarmt, terwijl een radiator gebruikt wordt om stralingswarmte af te geven aan de omgeving.

Hoewel het een aantal voordelen heeft, zoals snel opwarmen en gemakkelijke installatie, heeft het ook enkele nadelen. We nemen de nadelen convector verwarming door en geven je ook een goed alternatief voor elektrische convectoren.

Wat is convectie warmte?huis verwarmen met convectie

Om te begrijpen wat elektrische convectoren doen, leggen we eerste uit wat convectie warmte is. Dit type warmte wordt gegenereerd door het verwarmen van lucht en het laten circuleren van deze lucht door de ruimte. Het wordt vaak gebruikt in convectie verwarmingssystemen, waarbij de lucht wordt verwarmd door middel van een verwarmingselement en vervolgens door convectie door de ruimte wordt verspreid. Dit type warmte is snel en efficiënt gegenereerd en kan worden gebruikt in verschillende toepassingen, waaronder het verwarmen van huizen, kantoren en andere gebouwen.

Nadelen elektrische convectoren

 • Droge lucht: Convector verwarming werkt door lucht te verwarmen en deze vervolgens door middel van convectie door de ruimte te laten circuleren. Dit leidt tot droge lucht in de ruimte, vooral als de verwarming langdurig aan staat. Hierdoor drogen je slijmvliezen uit en krijg je een droge huid, mond en lippen. Het kan zelfs leiden tot gezondheidsproblemen.
 • Stofcirculatie: Een ander nadeel van convector verwarming is dat het de stofcirculatie in de ruimte verhoogt. Als de lucht door de convectoren wordt geblazen, circuleert er ook stof en andere allergenen in de lucht, wat kan leiden tot ademhalingsproblemen.
 • Hoog energieverbruik: Convector verwarming heeft een hoog energieverbruik, vooral als het systeem oud is en niet goed is onderhouden. Dit leidt dan weer tot een hoge energierekening en een negatieve impact op het milieu. Gebruik voor elektrische convectoren altijd groene stroom en nog beter zonnepanelen op dak.

Alternatief is infrarood verwarming

wat is een infrarood paneel elektrisch verwarmen infrarood gezondheid energiezuinige elektrische verwarming infrarood verwarming nadelen hoe ziet infrarood paneel eruit

Een alternatief voor convector verwarming is infrarood verwarming. Infrarood verwarming werkt door middel van stralingswarmte, waarbij lange IR-C warmtegolven direct op objecten en mensen worden gericht, in plaats van lucht. Dit zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling in de ruimte zonder lucht- en stofcirculatie.

Infrarood verwarming heeft ook enkele voordelen ten opzichte van convector verwarming. Het houdt de luchtvochtigheid op peil, omdat er geen droge lucht wordt geproduceerd. Dit leidt dan weer tot een betere gezondheid en minder droge ogen, huid en keel. Bovendien zijn infrarood panelen velen malen energiezuiniger zijn dan elektrische convectoren, omdat het gericht is op het verwarmen van objecten en mensen, in plaats van de hele ruimte. Met de elektrische verwarming infrarood bespaar je 30 tot 50% op de verbruikskosten.

Tot slot heeft het gebruik van infrarood verwarming ook esthetische voordelen hebben, omdat het niet afhankelijk is van grote, lompe convectoren die aan de muur of op de vloer moeten worden gemonteerd. In plaats daarvan zijn er verschillende opties beschikbaar, zoals infrarood plafond panelen of zelfs in spiegels of schilderijen wordt het verwerkt.

Voordelen infrarood panelen

 • Snelle opwarmtijd: binnen 5 tot 10 minuten warm.
 • Eenvoudige installatie aan wand of plafond: geen breekwerkzaamheden.
 • Geen onderhoudskosten: er zijn bewegende delen die kapot kunnen gaan.
 • Energiezuinig: Infrarood panelen warmen snel op waardoor ze minder lang ingeschakeld hoeven te blijven dan conventionele verwarming.
 • Minder condensatie en geen schimmelvorming: warme muren waardoor er geen condens is en schimmels verdwijnen.
 • Esthetische look: infrarood warmtepanelen zijn stijlvol en in vele ontwerpen verkrijgbaar. Als spiegel, schilderij, in alle RAL-kleuren en als handdoekdroger.
 • Ruimtebesparend: slechts 1,7 tot 2,2 cm dik
 • Infrarood stralingswarmte: verwarmt niet de lucht maar direct de objecten.
 • Juiste luchtvochtigheid: geen droge lucht.
 • Schoon binnenklimaat: geen stofcirculatie.

Kies voor gezond binnenklimaat met infraroodwarmte

convector verwarming

Al met al biedt infrarood verwarming een goed alternatief voor convector verwarming, waarbij de nadelen van convectie en stofcirculatie worden vermeden en een gezonde en energiezuinige verwarmingsoplossing wordt geboden.

Wil je meer informatie ontvangen over infrarood warmte of wil je weten waarom convector verwarming minder goed warkt als infrarood verwarming? Neem dan zeker eens contact op met Infrarood Verwarming. Ook kan je in ons infrarood verwarming magazine meer lezen over infraroodwarmte. Zoals Sunshower infrarood zorgt voor complete wellness of de werking pelletverwarming en wat is het alternatief.

Koop nu infrarood panelen op Warmteshop.

Vraag direct een gratis offerte op

Bel ons

+32 (0) 51490169

Webshop

Koop online

Gratis berekening

Wil je meer weten over onze duurzame infrarood verwarming systeem? Maak nu een afspraak. Onze infrarood experts komen gratis bij je thuis om een goede berekening te maken.

BTW 6% bij installatie

Is je huis ouder dan 10 jaar, dan betaal je geen 21% BTW, maar 6% als je de installatie door ons laat doen. Wij komen gratis bij je langs om advies en een berekening te maken.

Waarom Infrarood verwarming?

Infrarood verwarming straalt de heerlijke warmtestralen uit, net als de gezonde infrarood stralen van de zon. Onze verwarmingen hebben de beste infraroodstraling.

Nieuwste artikelen

Alle artikelen

Infrarood Verwarming | Infrarood verwarming | Beste alternatief voor convector verwarming