Waarom het tijd is om accumulatiekachel te vervangen

accumulatiekachel elektrische verwarming accumulatie

Accumulatiekachel: van traditionele warmte naar modern comfort

Ben je klaar voor een warmte-evolutie? Van de traditionele accumulatiekachel naar het hoogtepunt van efficiëntie, laten we samen de wereld van infrarood verwarming ontdekken. Je zult versteld staan hoe eenvoudig en milieuvriendelijk verwarmen eigenlijk is. 

Wat is een accumulatiekachel?

Een accumulatiekachel is een elektrisch verwarmingstoestel dat energie opslaat tijdens daluren (meestal ’s nachts), wanneer het elektriciteitstarief lager is. Deze opgeslagen energie wordt dan geleidelijk in de vorm van warmte vrijgegeven gedurende de dag. Het doel van een accumulatiekachel is om op een economisch voordelige manier warmte te leveren.

Hoe werkt een accumulatiekachel?

De werking van een accumulatiekachel berust op het principe van warmteaccumulatie. Wanneer elektriciteit de kachel bereikt, wordt deze omgezet in warmte. Deze warmte wordt vervolgens opgeslagen in een speciaal ontworpen kern, meestal gemaakt van vuurvast materiaal zoals steen of keramiek. Gedurende de dag, wanneer de warmte nodig is, wordt deze langzaam vrijgegeven in de omgeving. Hoewel een accumulatiekachel nog altijd efficiënt kan zijn in termen van energieverbruik, deze elektrische verwarming ook nadelen. 

accumulator Chauffage maakt lawaai accumulatiekachel

Nadelen accumulatiekachels

Accumulatiekachels, hoewel ze in het verleden een populaire keuze waren voor verwarming, hebben enkele nadelen die het overwegen waard zijn om ze te vervangen door een zuinige elektrische verwarming. 

  1. Groot en omvangrijk: Accumulatiekachels zijn vaak groot en nemen veel ruimte in beslag, wat ze minder geschikt maakt voor kleinere woningen of ruimtes met beperkte vloeroppervlakte.
  2. Gebrek aan precieze temperatuurregeling: Een van de beperkingen van accumulatiekachels is het onvermogen om de temperatuur nauwkeurig te regelen. Omdat ze warmte opslaan en geleidelijk afgeven, kan het moeilijk zijn om de exacte temperatuur in een kamer te regelen.
  3. Efficiëntieverlies: Hoewel accumulatiekachels bedoeld zijn om energie-efficiënt te zijn door elektriciteit op te slaan tijdens daluren, kunnen ze warmte verliezen tijdens het opslagproces. Dit betekent dat niet alle opgeslagen energie wordt gebruikt voor verwarming, wat de efficiëntie vermindert.
  4. Hoge initiële kosten: De aanschaf en installatie van een accumulatiekachel kan prijzig zijn. Dit kan een belemmering vormen voor mensen die op zoek zijn naar een meer betaalbare verwarmingsoplossing.
  5. Langzame reactietijd: Omdat accumulatie verwarming werkt door warmte op te slaan en langzaam af te geven, reageren ze traag op veranderingen in de omgevingstemperatuur. Dit maakt ze minder geschikt voor ruimtes die snel verwarmd moeten worden.
  6. Verouderde technologie: In vergelijking met nieuwere verwarmingstechnologieën, zoals infraroodpanelen of warmtepompen, wordt de technologie achter accumulatiekachels als verouderd beschouwd. Er zijn nu efficiëntere en milieuvriendelijkere alternatieven beschikbaar.
  7. Onderhoud: Accumulatoren kunnen regelmatig onderhoud vereisen om efficiënt te blijven werken. Het vervangen van onderdelen kan ook duur zijn.

Door deze nadelen kiezen veel mensen ervoor om alternatieven te overwegen, zoals infrarood verwarming, die efficiënter, ruimtebesparend, energiezuinig en milieuvriendelijker is.

Accumulatiekachel vervangen door infrarood verwarming

Als we kijken naar de toekomst van verwarming, verschijnt de infrarood verwarming als een veelbelovende oplossing. In tegenstelling tot een traditionele accumulatiekachel, gebruikt infrarood verwarming lichtenergie om warmte te genereren. Dit proces is bijzonder energie-efficiënt en milieuvriendelijk. Infrarood verwarming verwarmt objecten en personen direct, in plaats van eerst de lucht te verwarmen, wat resulteert in een aanzienlijke energiebesparing.

plafond of wand montage infrarood verwarming elektrische chauffage

Waarom is infrarood verwarming de toekomst?

Een accumulatiekachel vervangen door infrarood verwarming biedt veel voordelen. Ten eerste is infrarood verwarming een gasloze oplossing, wat betekent dat het geen fossiele brandstoffen gebruikt en dus milieuvriendelijker is. Ten tweede is het zeer energiezuinig, omdat het de warmte direct overdraagt aan mensen en objecten. Bovendien biedt infrarood verwarming een gezondere leefomgeving, omdat het geen droge lucht veroorzaakt en helpt bij het voorkomen van schimmelvorming.

Wil je accumulatiekachel vervangen door de duurzame en prachtige infrarood panelen? Neem dan contact op met Infrarood Verwarming. Of breng een bezoek aan één van onze infrarood verwarming winkels in België. Zoals infrarood verwarming Roeselare of Warmteshop Antwerpen. We leggen je uit hoe we de accumulatie verwarming per kamer vervangen door IR panelen.

Ook kan je in ons infrarood verwarming magazine meer lezen over verwarmen met infrarood. Bekijk de badkamer outlet voor de beste deals infrarood verwarming en leer hoe verwarming berekenen kW.

Koop nu infrarood panelen bij Warmteshop in België. 

Vraag direct een gratis offerte op

Bel ons

+32 (0) 51490169

Webshop

Koop online

Gratis berekening

Wil je meer weten over onze duurzame infrarood verwarming systeem? Maak nu een afspraak. Onze infrarood experts komen gratis bij je thuis om een goede berekening te maken.

BTW 6% bij installatie

Is je huis ouder dan 10 jaar, dan betaal je geen 21% BTW, maar 6% als je de installatie door ons laat doen. Wij komen gratis bij je langs om advies en een berekening te maken.

Waarom Infrarood verwarming?

Infrarood verwarming straalt de heerlijke warmtestralen uit, net als de gezonde infrarood stralen van de zon. Onze verwarmingen hebben de beste infraroodstraling.

Nieuwste artikelen

Alle artikelen

Infrarood Verwarming | Infrarood verwarming | Waarom het tijd is om accumulatiekachel te vervangen