Waar staat IR voor?

IR elektrische radiator woonkamer beste elektrische verwarming Infrarood heater binnen bijverwarming living

Wat betekent IR: ontdek de wereld van infrarood verwarming

Infraroodverwarming is een revolutionaire verwarmingsmethode die een wereld van comfort en efficiëntie opent. Maar wat is IR en hoe werkt het? IR staat voor ‘Infrarood’, een type elektromagnetische straling die niet zichtbaar is voor het menselijk oog, maar wel gevoeld wordt als warmte. 

We verkennen de fascinerende wereld van IR, oftewel infrarood verwarming. Je ontdekt de verschillende soorten infraroodstraling en hoe deze technologie zich onderscheidt van traditionele verwarmingsmethoden. Maak je klaar voor de verrassing van de unieke voordelen die IR verwarming te bieden heeft.

Spectrum van infraroodstraling

Infraroodverwarming, waarbij infraroodstraling wordt uitgezonden door verwarmde oppervlakken, is een unieke en effectieve manier van verwarmen. De basis van deze technologie is infraroodstraling, een vorm van elektromagnetische straling die je niet kunt zien, maar wel als warmte voelt. Het bijzondere aan IR verwarming is dat het mensen en voorwerpen direct verwarmt, in tegenstelling tot de lucht eromheen.

Het spectrum van infraroodstraling is opgedeeld in 3 categorieën:

  1. IR-A: Korte golf, dicht bij het zichtbare rode licht, met temperaturen boven de 700°C. Toegepast bij industriële verwarming en terrasverwarmer.
  2. IR-B: Middengolf, met temperaturen tussen de 250 en 700°C. Toegepast als patio verwarming en in gesloten industriële ruimtes. 
  3. IR-C: Lange golf, met temperaturen onder de 250°C. Toegepast in huis of kantoor als infrarood verwarmingspanelen.
    .

Deze categorieën beïnvloeden hoe de warmtestraling wordt ervaren. Een oppervlaktetemperatuur van ongeveer 22°C is al genoeg om de warmte van IR-C-straling te voelen, terwijl IR-A een meer intense warmte biedt.

IR elektrische radiator woonkamer gas verwarming binnen verwarming schilderij verwarming op gas

Voordelen IR verwarming vs conventionele verwarming

IR verwarming heeft verschillende voordelen ten opzichte van traditionele convectieverwarming. Conventionele systemen verwarmen de lucht, die vervolgens de warmte aan de ruimte afgeeft. Dit proces kan leiden tot ongelijkmatige verwarming, met een warmer plafond en een koelere vloer. Bovendien kan het opstijgen van warme lucht stof en bacteriën meenemen, wat niet ideaal is voor de luchtkwaliteit. Doordat de lucht ook circuleert zweven deze stofdeeltjes in de lucht. 

IR verwarming daarentegen gebruikt elektromagnetische stralen om mensen en voorwerpen direct te verwarmen, zonder de lucht als tussenmedium te gebruiken. Dit resulteert in een gelijkmatige verspreiding van warmte, waarbij de warmte zich comfortabel door de hele ruimte verspreidt. Enkele voordelen zijn:

  • Efficiënte en gelijkmatige warmteverdeling
  • Betere luchtkwaliteit door minder circulatie van stof en bacteriën
  • Directe verwarming van objecten en mensen

Deze methode zorgt voor een aangename en behaaglijke warmte, die je letterlijk van binnenuit verwarmt, en is efficiënter dan traditionele verwarmingssystemen.

handdoekdroger zwart

Huis verwarmen met infraroodstraling

Wil je meer informatie ontvangen over hoe je een huis verwarmen met infraroodstraling of wil je meer uitleg over IR straling? Neem dan zeker eens contact op met Infrarood Verwarming. Of breng een bezoek aan één van onze infrarood verwarming winkels in België. Zoals infrarood verwarming MalleWarmteshop Lommel en verwarmingswinkel Roeselare.

Ook kan je in ons infrarood verwarming magazine meer lezen over infrarood panelen in en rondom huis. Ontdek bijvoorbeeld de innovatieve plafond buitenterras verwarming met de korte golf IR straling.

Koop nu infrarood panelen bij Warmteshop in België. 

Vraag direct een gratis offerte op

Bel ons

+32 (0) 51490169

Webshop

Koop online

Gratis berekening

Wil je meer weten over onze duurzame infrarood verwarming systeem? Maak nu een afspraak. Onze infrarood experts komen gratis bij je thuis om een goede berekening te maken.

BTW 6% bij installatie

Is je huis ouder dan 10 jaar, dan betaal je geen 21% BTW, maar 6% als je de installatie door ons laat doen. Wij komen gratis bij je langs om advies en een berekening te maken.

Waarom Infrarood verwarming?

Infrarood verwarming straalt de heerlijke warmtestralen uit, net als de gezonde infrarood stralen van de zon. Onze verwarmingen hebben de beste infraroodstraling.

Nieuwste artikelen

Alle artikelen