Is infrarood sauna schadelijk 

spiegelverwarming badkamer paneel spiegels badkamer badkamer spiegel infrarood sauna schadelijk

Wat is een infrarood sauna?

Voor we de vraag kunnen beantwoorden is infrarood sauna schadelijk moeten we eerste weten wat een infrarood sauna eigenlijk is en hoe het werkt. Infrarood sauna is een moderne twist op de traditionele sauna-ervaring. In plaats van de lucht te verwarmen, gebruiken ze infraroodpanelen om je lichaam direct op te warmen. Dit type sauna maakt gebruik van infraroodstralen, vergelijkbaar met de warmte van de zon, maar dan zonder de schadelijke UV-stralen. Dit zorgt voor een diepere warmtepenetratie in je huid en spieren, wat verschillende gezondheidsvoordelen biedt, zoals verbeterde bloedcirculatie en ontspanning van spieren.

Een groot voordeel van infrarood sauna is het vermogen om te werken bij lagere temperaturen vergeleken met een traditionele sauna. Dit maakt ze toegankelijker voor mensen die gevoelig zijn voor hoge hitte. De vraag of een infrarood sauna schadelijk is, roept echter nog steeds vragen op bij velen. Laten we daarom dieper ingaan op hoe deze sauna’s werken en welke soorten infraroodstraling ze gebruiken.

Hoe werkt een infrarood sauna?

De kern van een infrarood sauna ligt in de speciale infraroodstralers. Deze stralers zenden infrarood licht uit, een vorm van straling die warmte genereert wanneer het in contact komt met onze huid. Interessant is dat deze straling dezelfde is als de warmte van de zon, minus de schadelijke UV-stralen. Infrarood sauna’s zijn ontworpen om te werken bij lagere temperaturen dan traditionele sauna’s, meestal tussen 45°C en 65°C. Deze lagere temperaturen maken het gemakkelijker voor je om langer te blijven zitten, waardoor je lichaam effectiever zweet en toxines afvoert.

3 type infraroodstralen: NIR, MIR en FIR

Er zijn drie types infraroodstralen: near (NIR), mid (MIR), en far (FIR) infrarood. Elk type heeft zijn eigen kenmerken en gezondheidsvoordelen. NIR is goed voor wondgenezing en celgezondheid, MIR is effectief voor spierontspanning en verbetering van de bloedsomloop, terwijl FIR diep in de spieren en gewrichten doordringt, wat helpt bij pijnverlichting en ontgifting.

Als we kijken naar de vraag is een infrarood sauna schadelijk, is het belangrijk om te begrijpen dat de intensiteit en duur van de blootstelling aan infraroodstraling factoren zijn die de veiligheid beïnvloeden. De meeste moderne infrarood sauna’s zijn zo ontworpen dat ze veilige niveaus van infraroodstraling afgeven, waardoor het risico op schadelijke effecten minimaal is.

sunshower infrarood infrarood douche infrarood sauna schadelijk

De veiligheid van infraroodstraling

Bij het beantwoorden van de vraag is een infrarood sauna schadelijk, is het essentieel om de aard van infraroodstraling te begrijpen. Infraroodstraling is een vorm van niet-ioniserende straling, wat betekent dat het niet dezelfde risico’s draagt als ioniserende straling (zoals röntgenstralen of UV-licht). Dit betekent dat het, mits correct gebruikt, niet leidt tot schadelijke mutaties of beschadigingen in lichaamscellen.

Echter, zoals met elk type warmtetherapie, zijn er voorzorgsmaatregelen en beperkingen. Het is belangrijk om:

  • Te hydrateren voor en na het gebruik van de sauna.
  • De tijd in de sauna te beperken, vooral bij eerste gebruik.
  • Medisch advies in te winnen als je zwanger

De vraag beantwoord: is infrarood sauna schadelijk?

Nu komen we bij de kernvraag: is infrarood sauna schadelijk? Er zijn veel mythes en misvattingen over infraroodstraling en de effecten ervan op de gezondheid. Het goede nieuws is dat infrarood sauna’s over het algemeen als veilig worden beschouwd. De straling die ze uitzenden is vergelijkbaar met die van de zon, maar dan zonder de schadelijke UV-stralen. Echter, zoals bij elke vorm van sauna, is het belangrijk om gehydrateerd te blijven en het gebruik te beperken tot een gezonde duur. Mensen met bepaalde medische aandoeningen, zoals hartproblemen, moeten voorzichtig zijn en medisch advies inwinnen voordat ze een infrarood sauna gebruiken.

Aandachtspunten bij infrarood sauna gebruik

  • Gebruiksduur: Beperk je sessies, vooral in het begin, tot een veilige duur. Lange blootstelling aan intense warmte kan leiden tot uitdroging en andere hitte gerelateerde problemen.
  • Gezondheidstoestand: Mensen met bepaalde gezondheidsaandoeningen, zoals hartproblemen, hoge bloeddruk, of zwangerschap, moeten voorzichtig zijn. Raadpleeg altijd een arts voordat je een infrarood sauna gebruikt als je gezondheidsproblemen hebt.
  • Hydratatie: Het is cruciaal om goed gehydrateerd te blijven voor, tijdens en na het gebruik van een infrarood sauna. Drink voldoende water om het vochtverlies door zweten te compenseren.

Samenvattend kan worden gezegd dat infrarood sauna veilig is voor de meeste mensen, mits verstandig en met mate gebruikt. De voordelen, zoals spierontspanning, verbeterde bloedsomloop, en ontgifting, kunnen een waardevolle aanvulling zijn op je welzijnsroutine.

nieuwe verwarming infrarood lamp voordelen

Geniet van de voordelen van infraroodstraling 

Infrarood sauna’s zijn een innovatieve manier om te genieten van de voordelen van een sauna, met een lagere temperatuur en diepere warmtepenetratie. Hoewel de zorgen over de vraag “Is infrarood sauna schadelijk?” begrijpelijk zijn, wijst het huidige bewijs erop dat deze sauna’s veilig en heilzaam zijn, mits ze op de juiste manier worden gebruikt. Zoals met elke gezondheid gerelateerde activiteit, is het belangrijk om persoonlijke grenzen en gezondheidstoestanden in acht te nemen. Met de juiste voorzorgsmaatregelen kan de infrarood sauna een ontspannende en therapeutische ervaring bieden.

Wil je meer informatie ontvangen over infraroodstraling of hoe een infrarood sauna schadelijk werkt? Neem dan zeker eens contact op met Infrarood Verwarming. Of breng een bezoek aan één van onze infrarood verwarming winkels in België. Zoals infrarood verwarming MechelenWarmteshop Gavere of verwarmingswinkel Turnhout

Ook kan je in ons infrarood verwarming magazine meer lezen over infrarood warmtepanelen, zoals waar op letten bij thermostaat kopen en hoe je langwerpige spiegels met infraroodstraling integreert in je woning.

Koop nu infrarood panelen bij Warmteshop in België. 

Vraag direct een gratis offerte op

Bel ons

+32 (0) 51490169

Webshop

Koop online

Gratis berekening

Wil je meer weten over onze duurzame infrarood verwarming systeem? Maak nu een afspraak. Onze infrarood experts komen gratis bij je thuis om een goede berekening te maken.

BTW 6% bij installatie

Is je huis ouder dan 10 jaar, dan betaal je geen 21% BTW, maar 6% als je de installatie door ons laat doen. Wij komen gratis bij je langs om advies en een berekening te maken.

Waarom Infrarood verwarming?

Infrarood verwarming straalt de heerlijke warmtestralen uit, net als de gezonde infrarood stralen van de zon. Onze verwarmingen hebben de beste infraroodstraling.

Nieuwste artikelen

Alle artikelen

Infrarood Verwarming | Infrarood verwarming | Is infrarood sauna schadelijk