Alles over infrarood verwarming gezondheid

Infrarood verwarming gezondheid is een belangrijk onderwerp. Is infrarood schadelijk? Wat doet infrarood straling met onze gezondheid? Is er elektrosmog met IR verwarming? Dit zijn vragen die we in ons blog over infrarood verwarming gezondheid beantwoorden. 

Alles over infrarood verwarming gezondheid

Hoe beïnvloedt infrarood verwarming gezondheid?

Het valt niet te ontkennen dat een infrarood verwarming gezondheid beïnvloedt, maar dan vooral positief! 

Allereerst is de luchtkwaliteit bij gebruik van ir verwarming veel beter dan bij convectie. Bij een infrarood verwarmingspanelen heb je aanzienlijk minder stof en stofdeeltjes in de lucht. Dit is zeer gunstig voor mensen met allergieën en astmapatiënten. 

Dit komt doordat de ir panelen geen gebruik maken van luchtverwarming. Ze warmen juist direct de objecten en personen in de kamer op. Hierdoor blijft de luchtvochtigheid constant. 

Er komt onverminderd droge verwarmingslucht vrij, die vooral de slijmvliezen irriteren. Hierdoor heb je sneller last van keelpijn, neusverkoudheid en hoofdpijn. Contactlens dragers profiteren van een betere luchtvochtigheid. Geen droge ogen, huid en lippen meer met infrarood verwarming in huis. 

Is de straling van infrarood verwarming schadelijk?

Als men denkt aan straling, dan wordt vaak gedacht dat dit schadelijk is voor de gezondheid. Maar is de straling van infrarood verwarming schadelijk? Het antwoord is nee, infraroodstraling is niet gevaarlijk voor de gezondheid van mens en dier. Dit komt doordat het lange golf infrarood C-stralen zijn. 

Deze straal moet niet worden verward met de korte golf ultraviolet straling die in de zon zit. Uv-stralen zijn namelijk wel ongezond. De zon bevat infrarood- en uv-straling. Vaak wordt de infraroodverwarming vergeleken met de warmte van de zon. Dit klopt ook, maar dan zonder de schadelijke uv-straling!

De infraroodstraling heeft bovendien een positief effect op onze gezondheid. Dit wordt ook bevestigd doordat de ir-stralen ook voor therapeutische doeleinden wordt gebruikt. Van de roodlicht lampen, die de spanning in de nek verlichten, tot reumabehandelingen. Als ook de infrarood sauna en Sunshower douche die de spieren ontspannen. Infraroodwarmte heeft zich al lang bewezen bij pijn verlichtende behandelingen. 

Lees meer op: Infrarood verwarming