Hoe werkt een infrarood verwarming..

U bent op zoek naar een alternatieve verwarming om uw woning mee te verwarmen. U hebt reeds gehoord over infrarood verwarming maar u bent niet zeker over de werking hiervan. Toch bent u op zoek naar een functionele vervanging voor je CV ketel. Dan is de Warmteshop zeker de juiste partij voor u.

Met veel plezier leggen wij u uit hoe een infrarood verwarming werkt en wat u nodig hebt om uw woning te verwarmen met dit medium. Het is helemaal niet moeilijk om uw woning aangenaam en ecologisch te verwarmen met een goede en kwalitatieve infrarood verwarming.

Het werkingsprincipe is totaal anders dan een traditionele verwarming welke op basis van convectoren werkt. Een infrarood paneel zal geen lucht verwarmen maar zal juist zoals de zon enkel vaste materie opwarmen. Om te begrijpen hoe dit juist werkt moeten we een stukje natuurkunde ophalen.

Alle objecten op de aarde bestaan uit moleculen en atomen. Deze zijn steeds in bewegen en hebben elk hun eigen trillingsfrequentie. Zo bestaat je houten tafel in de woonkamer uit moleculen en atomen maar ook je vloer, de muren en alles wat er in de kamer staat. Wat gebeurt er nu wanneer er zonnestralen of de stralen van een lange golf infrarood verwarming in aanraking komen met deze moleculen.

Al de moleculen van de objecten in de ruimte zullen gaan resoneren wanneer de infrarood straling deze raakt. Resoneren wil zeggen dat ze de frequentie van de straling zullen overnemen. Hierdoor zullen alle objecten zichzelf gaan opwarmen. Denk even wanneer u koude handen hebt en deze snel tegen elkaar gaat wrijven om ze op te warmen. Dit gebeurt er bij de molecule en atomen in de objecten die tegen elkaar beginnen te botsen en zodoende warmte beginnen te genereren vanuit het object zelf.

De werking van een infrarood verwarming verschilt dus niets met dan van de zon die ons al miljoenen jaren van een heerlijke warmte voorziet.

Lees gerust verder en ontdek de wondere wereld van een verwarming zonder CO2 uitstoot.

Werking infrarood verwarmingHet principe van een infrarood verwarming is stralingswarmte. Deze vorm van verwarming kan u het best vergelijken als de zonnestralen die op een zomerdag je huis verwarmen. Dit type verwarming is perfect geschikt als hoofdverwarming voor je woning, maar ook als bijverwarming wanneer uw warmtepomp het niet meer zou halen.

Wanneer u een warmtepomp als vloerverwarming zou inschakelen blijft u ook ’s avonds met een vaste temperatuur achter terwijl u dan net die extra 2 à 3 graden extra wil. Hier zal een infrarood verwarming u onmiddellijk voorzien van de gewenst comfort temperatuur.

Ook wanneer u bijvoorbeeld een thuiskantoor, hobbykamer of andere ruimte hebt die sporadisch moet verwarmd worden zijn infrarood panelen de juiste oplossing. Wanneer juist ingezet zullen infrarood panelen u fors doen besparen op uw energierekening.

Misverstanden over de werking van infrarood verwarming

Infrarood stralen zijn eigenlijk onzichtbaar licht. Hierdoor denken sommige mensen dat deze soort verwarming schaduwvlekken veroorzaakt. Wanneer een paneel boven een tafel hangt zal alles boven de tafel lekker warm worden, doch onder de tafel blijft het koud.

Deze stelling klopt helemaal niet. De reden waarom niet alleen alle objecten warm worden maar ook de ruimte onder deze objecten heeft alles te maken met de frequentie zelf. Het infrarood spectrum begint op 750 Nm en eindigt op 10000 Nm. 750 Nm is een frequentie die zeer dicht bij het zichtbare licht is.

Dit is een niet reflecterende frequentie . Denk even aan je zaklamp die je naar de grond richt. Je verkrijgt een lichtcirkel op de grond die daar netjes blijft. Deze frequentie wordt dan ook meestal gebruikt voor lokale warmte. Denk hierbij aan een terrasverwarming of aan een werkplek verwarming. De warmte die je hier mee uitstraalt blijft ter plaatse, ga je 1 meter buiten het stralingsgebied en je voelt onmiddellijk de koude. Het voordeel van deze frequentie is dat al je vermogen mooi gebundeld op zijn bestemming aankomt en daar ook blijft.

De andere kant van het spectrum is 10000 Nm en deze frequentie zit net voor de radiostralen. Dit is een reflecterende frequentie. Hier denken we even aan een draagbare radio welke je door het ganse huis kan dragen en die overal zijn muziek blijft geven. Zelfs onder de tafel en onder de kasten. Daarom dat we 10000 Nm gebruiken om onze huizen en bedrijven te verwarmen. Deze stralen zullen namelijk op elk object weerkaatsen en zodoende ook de moeilijk bereikbare plaatsen zoals de onderkant van de tafel en de kast bereiken.

Werking infrarood stralingInfrarood stralingswarmte voelt hetzelfde principe als zonnestraling. Infrarood stralen zijn elektromagnetische golven met een frequentie van 10.000 Nm. Wanneer deze golven een object raken zullen zij net als zonnestralen dit object doen resoneren. Zoals je weet bestaan alle objecten (je vloer, muren en alle meubels) uit moleculen. Deze moleculen zijn steeds in beweging op hun eigen frequentie.

Wanneer nu de 10.000 Nm van een infrarood paneel dit object raakt, zullen de moleculen van dit object gaan resoneren op 10.000 Nm. Dit object zal dus als het ware zichzelf beginnen op te warmen. De energie die dit object niet opneemt zal gereflecteerd worden naar het volgende object dat op zijn beurt ook weer zichzelf zal beginnen opwarmen. Dit procedé blijft zich herhalen tot de volledige kamer is opgewarmd.

Door dit proces zal het grootste deel van het thermische vermogen van uw verwarming zich in de vaste materie bevinden. Dit in tegenstelling van een traditionele verwarming waar het thermische vermogen zich in de vluchtige lucht masse bevind. Het resultaat is een kamer waar het comfort gehalte een stuk hoger ligt door de effectieve stralingswarmte welke alle objecten in de kamer uitstralen. Het grootste verschil zal u merken wanneer u zich neerploft in uw lederen sofa en deze plots niet meer koud aanvoelt.

Positieve aspecten over de werking van infrarood verwarming

Buiten dat een infrarood verwarming je huis aangenaam zal verwarmen zoals de zon dat doet is er nog een belangrijk aspect. Alle objecten waaronder je woning bestaan uit molecule en atomen, maar ook wijzelf zijn een object dat onder dezelfde natuurwetten valt. Ook wij zullen deze infrarood stralen als aangenaam ervaren en ons lichaam zal zichzelf beginnen opwarmen.

Dit volgens exact hetzelfde procedé als de zon welke ons in de zomer met een heerlijke warmte vervult. Terwijl u in de zomer een energie boost kan ervaren terwijl u in de zon loopt, zo voelt u ook die dip als u in de winter thuis bij de verwarming zit. Dit heeft alles te maken met de manier waarop u zichzelf verwarmt. Lucht werkt als een isolator en zodoende is warme lucht rondom jou niet meer dan wat extra kleren aandoen. Je isoleert je lichaam maar verwarmt het niet.

Met een infrarood verwarming ga je rechtstreeks je lichaam verwarmen en is de luchttemperatuur minder van belang. Denk even aan de energie die je voelt in het ski-oord. Zelfs bij -10°C zit je in t-shirt te genieten van de infrarood stralen van de zon. En ondanks een lucht temperatuur van -10°C ervaar je geen koudegevoel.

Infrarood verwarming installerenAls u een beetje handig bent kan u een infrarood verwarming best wel zelf installeren. Er zijn wel enkele zaken waar u het best rekening mee houdt bij het plaatsen van uw infrarood panelen. Zo moet deze verwarming aan een paar eisen voldoen om een goede werking te verzekeren. Zorg ervoor dat het paneel steeds vrij blijft en niet afgeblokt wordt door een kast of zetel.

Hang het paneel zo hoog mogelijk, indien mogelijk aan het plafond. Zorg dat u op voorhand weet hoe u de panelen gaat sturen, met een slimme thermostaat, een domotica systeem of een gewone thermostaat. Hebt u totaal geen idee? Onze experten staan u graag te woord om u te begeleiden bij de installatie. Of beter nog, in de meeste gevallen komt het u goedkoper uit om de panelen te laten installeren in plaats van ze zelf te installeren.Bent u nieuwsgierig naar onze mogelijkheden? Vraag vrijblijvend een offerte aan en laat u verrassen door onze aantrekkelijke prijzen.