Verbruik van een infrarood verwarming?


De meest gesteld vraag welke we te horen krijgen in onze showrooms is deze. We zijn wel geïnteresseerd in een infrarood paneel maar kan u mij vertellen wat deze verbruikt.

Deze vraag komt op hetzelfde neer van wat verbruikt een auto. Het hangt er gewoon vanaf waar de auto zich bevind en wie ermee rijdt. Stel dat u deze auto altijd bergop laat rijden dan zal het verbruik veel hoger liggen dan wanneer u hem van de berg laat rollen.

Het verbruik van een infrarood paneel is nooit hoger dan het thermisch vermogen van dit paneel. Maar hoe beter een woning geïsoleerd is, hoe minder het effectieve verbruik zal zijn.

De grootste factor die het verbruik van uw verwarming bepaalt is de isolatiefactor van uw woning. Hoe beter de isolatie, hoe lager het verbruik.

Probeer zo goed mogelijk te isoleren.


Om het verbruik van uw infrarood verwarming zo laag mogelijk te houden raden wij onze klanten aan om eerst goed te isoleren. De goedkoopste energie is diegene die je niet verbruikt. Een moderne woning wordt gebouwd volgens het thermos principe.

De opgebouwde warmte zal zo lang mogelijk in de woning aanwezig blijven. Wanneer deze woning terug een beetje afkoelt zal een infrarood paneel dit terug verwarmen naar het gewenste niveau.

Wanneer een klant vraagt wat het verbruik is van een infrarood verwarming in een moderne E-20 woning dan kunnen we daar een zeer eenvoudig antwoord op geven. Het verbruik van deze woning is ongeveer 20% van het thermisch vermogen.

We bekijken dus eerst welk thermisch vermogen deze woning nodig heeft om verwarmd te worden. Hierbij tellen we 15 tot 20% bij om het geïnstalleerde vermogen te berekenen. Stel een woonkamer heeft 2 Kw nodig om tot 22°C te komen dan zullen we 2,4 Kw installeren.

Het verbruik van deze kamer bedraagt dan 20% van 2 Kw ofwel 0,4 Kw per uur.

Als we van deze formule gebruik maken kunnen we perfect berekenen hoeveel euro per jaar deze kamer nodig heeft . De volledige berekening luid als volgt. 0,4 Kw x 8 stookuren per dag = 2,4 Kw per dag. 2,4 Kw x 182 stookdagen per jaar = 436,8 Kw per jaar.

436,8 Kw x 28 cent per kwh = 122,30 euro verbruik per jaar ofwel 10,19 euro per maand.

Verbruik versus kosten.


Het verbruik kennen van de woning is één zaak doch deze loopt niet altijd synchroon met de kosten. Veel mensen staren zich blind op het verbruik van één type verwarming in vergelijking met een ander type.

Veel belangrijker is het soms om de totale TCO (Total Cost of Ownership) te berekenen op een langere termijn. We geven hierbij een mooi voorbeeld. Het verbruik van een warmtepomp ligt in veel gevallen lager dan een infrarood paneel. Gaan we echter kijken naar de TCO van een warmtepomp komt deze veel duurder uit dan bijvoorbeeld een ir paneel.

Het is dus belangrijk om verschillende factoren met elkaar te vermenigvuldigen. Hieronder een opsomming welke je helpen te bepalen welke TCO je verwarming heeft.

- Aankoopprijs - Verbruik (in euro's) - Jaarlijkse onderhoudskosten - Levensduur - Taksen - Rendementsafname Maak deze berekening minimum op een termijn van 20 jaar


Verbruik en kosten beperken


Of je nu kiest voor een elektrisch verwarming, een infrarood verwarming, een warmtepomp of een klassieke gas verwarming. Het belangrijkste is dat je maandelijkse kosten zo laag mogelijk zijn en blijven.Het verbruik van een infrarood verwarming moet zo laag mogelijk zijn.

Het grote voordeel van alle elektrisch gevoede systemen is dat je de benodigde energie eventueel zelf kan opwekken. Dit is eenvoudig te bekomen via zonnepanelen op je dak. Deze energie krijg je dagelijks gratis aangeboden door de zon zelf.

Deze energie kan je perfect benutten voor het opwarmen van je woning en zelfs voor het opwarmen van je warm water. Iets wat met een op fossiele brandstof aangedreven verwarming totaal niet mogelijk is.

De investering voor zonnepanelen is minimaal tegenover de kostprijs van de aangekochte energie. De terugverdientijd van zo'n installatie ligt meestal tussen de 5 à 6 jaar en daarna hebt u nog meer dan 20 jaar gratis stroom.

Deze kost kan u dan ook mee verrekenen in de TCO van uw verwarmingsinstallatie. Welk systeem u kiest laten we volledig aan u over maar wist u dat u voor de prijs van een warmtepomp een volledige infrarood installatie hebt inclusief de benodigde zonnepanelen. Daarom is het zeer belangrijk de juiste TCO te berekenen.Verbruiken alle infrarood panelen evenveel?.


Neen, en dat is maar logisch ook. Het verbruik van een infrarood verwarming verschilt van paneel tot paneel. Er zijn enorme verschillen in de verschillende infrarood panelen op de markt. Je hebt natuurlijk de gerenommeerde A-Klasse merken welke meestal van Duitse makelij zijn.

Deze panelen zijn meestal voorzien van de nodige keuringen. Maar je hebt ook verschillende Chinese producten welke niet over de Europese keuringen beschikken en bovendien een veel kortere levensduur hebben.

Maar om het verbruik van een infrarood paneel in te schatten zijn er een paar heel belangrijke factoren waar u rekening mee moet houden.

Een eenvoudige calculator die we kunnen gebruiken voor het rendement en hierop volgend het verbruik van een infrarood paneel te bepalen is de Boltzmann calculator. Met deze calculator kan u exact bepalen of een infrarood paneel voldoende stralingsvermogen afgeeft in vergelijking met het opgenomen vermogen.

In principe komt het hier op neer. Een infrarood verwarmingspaneel moet een zo groot mogelijk oppervlakte hebben. Deze oppervlakte moet zo hoog mogelijk qua temperatuur zijn in het segment van 95°C tot 125°C en hiervoor zo weinig mogelijk vermogen voor nodig hebben.

Laat ons een voorbeeld uit de praktijk nemen. We hebben 2 panelen van 60 x 120 cm Paneel A wordt 75°C en heeft een opgenomen vermogen van 850 Watt Paneel B wordt 110°C en heeft een opgenomen vermogen van 750 Watt

Bij een standaard elektrisch verwarming zal men geneigd zijn dat Paneel A met een vermogen van 850 Watt een hogere performantie heeft dan paneel B. Maar bij infrarood verwarming is de berekening helemaal anders. Hier merken dat paneel B (110°C) een veel hogere performantie heeft dan paneel A (75°C) terwijl het opgenomen vermogen zelfs 100 Watt minder is.

Paneel B is zelfs 44% zuiniger dan paneel A. We kijken hier niet alleen naar de 100 Watt minder vermogen dat nodig is maar ook de hogere performantie van 75°C naar 110°C


Heeft de materiaal keuze invloed op het verbruik?

Regelmatig krijgen we de vraag of de keuze van bouw materialen een invloed heeft op het verbruik van een infrarood verwarming. Het antwoord hierop is niet zo eenvoudig.

Het verbruik van een verwarming ligt zuiver aan de isolatienorm van de woning zelf. Het is dus eenvoudig, hoe beter een woning geisoleerd is, hoe lager het verbruik zal zijn.

Dat is de gouden stelregel waar u rekening mee moet houden. Het warmteverlies van de woning is verantwoordelijk voor het verbruik van uw verwarming. Het maakt niet uit of je met een warmtepomp, centrale verwarming op gas of een infrarood verwarming hebt.

Hoe minder warmte er verloren gaat, hoe minder warmte we moeten opwekken.

Toch heeft de materiaal keuze een invloed op de comfortbeleving wanneer je met een infrarood verwarming verwarmt.

Door dat een infrarood verwarming enkel de objecten verwarmt zal de keuze van materialen een invloed hebben op de snelheid waarmee je de woning kan verwarmen.

Een voorbeeld. Een met kurk beklede vloer of wand zal veel sneller opgewarmd zijn dan bijvoorbeeld steen. Een houten chalet zal haast onmiddellijk warm zijn in vergelijking met een betonnen bunker.

Dit alles heeft te maken dat een infrarood paneel de objecten rechtstreeks zal verwarmen zonder het medium lucht te gebruiken. Doordat elk element een ander aantal joule (watt p/s) nodig heeft om op te warmen kunnen hier wel verschillen optreden met comfort gevoeligheid.

Mijn verbruik van de verwarming minimaliseren..


Wanneer we onze woning wensen te verwarmen dan maakt het niet uit hoe goed onze isolatie factor ook is, we zullen altijd een energiebron nodig hebben om onze comfort zone te bereiken.

Om deze kostenfactor zo laag mogelijk te houden moeten we in drie stappen denken.

De eerste stap is om onze woning zo goed mogelijk te isoleren. Eigenlijk mag je in dit stadia niet aan kosten besparing denken want een goede isolatie geeft je altijd een goed rendement. Een perfecte isolatie geeft je een perfect rendement.

En hoe beter je woning geisoleerd is , hoe minder energie er zal gevraagd worden om je woning comfortabel te verwarmen. Dus een gouden tip, investeer iets meer in een goede isolatie en iets minder in een zuinige verwarming. Want de goedkoopste energie is de energie die je niet verbruikt.

Tweede stap om je verbruik te verminderen is om zoveel als mogelijk je energie zelf op te wekken.

Wanneer je optimaal geisoleerd hebt ga je kijken hoeveel energie jezelf kan opwekken om het geschatte verbruik te dekken. Dit kan je zeer simpel doen met zonnepanelen op je dak te leggen waarmee je uiteraard je verlichting en alle huishoudelijk verbruik mee kan voorzien. Maar ook je warm water en de verwarming van de woning kunnen hier mee ingerekend worden.

Derde stap is om een betaalbare energie zuinige verwarming aan te schaffen. Denk hierbij vooral aan de eerste stap. Beter meer investeren in een perfecte isolatie en iets minder in een energiezuinige verwarming.

We kunnen stellen dat een warmtepomp één van de meest zuinige oplossingen zijn in de verwarmingssector. Maar haal je ooit de investering terug als je de kostprijs van dit dure apparaat incalculeert? Als je woning perfecte isolatie heeft, dan is de warmtevraag zeer beperkt. Een infrarood verwarming levert hier meer dan voldoende vermogen en is bovendien nog betaalbaar ook.