Is elektrisch verwarmen duur?


Elektrische verwarmen met infrarood panelen of met convectoren. Elk verwarming of koel systeem heeft zijn voor- en nadelen. Wanneer mensen op zoek gaan naar elektrische verwarming wordt er dikwijls gefluisterd dat dit duur en niet verantwoord is. Informatie kan natuurlijk op verschillende niveau's verspreid worden. Het klopt dat bijvoorbeeld 1 Kw gas momenteel nog goedkoper is dan 1 Kw elektriciteit.

Bewust schrijven we hier momenteel daar de prijzen van fossiele brandstoffen in de toekomst steeds duurder zullen worden en men zich meer en meer zal toespitsen op groene en milieubewuste technieken. Elektrisch rijden wordt steeds meer gepromoot, diesel en benzine wagens zullen steeds meer uit het stadsbeeld geweerd worden.

Ook verwarmen met fossiele brandstoffen zal steeds meer en zwaarder belast worden en dan slaagt de weegschaal zeer snel naar de andere kant uit. Dan wordt verwarmen met fossiele brandstoffen een onbetaalbare factor en worden de huidige verwarmingsketels tentoongesteld in het lokale museum.

Maar voor we de factor Kw los laten op het fenomeen elektrisch verwarmen moeten we ook de positieve kant van het verhaal vertellen. Wanneer je gas aankoopt betaal je nu minder dan wanneer je elektriciteit aankoopt. Doch elektriciteit is iets wat je eenvoudig zelf kan opwekken en gas niet. Wanneer je deze elektriciteit zelf opwekt kost deze dan weer stukken goedkoper dan gas. Bovendien spaar je niet enkel veel geld uit, ook het milieu zal je hiervoor dankbaar zijn.

Is een infrarood verwarming een elektrische verwarming?


Inderdaad infrarood panelen werken op elektriciteit en vallen dus onder de noemer elektrische verwarming. Toch mag je elektrisch verwarmen met infrarood panelen niet op hetzelfde niveau plaatsen als een standaard elektrische convectie of accumulatie verwarming. De meeste van dit soort verwarmingen produceren enkel warme lucht om de ruimte te verwarmen.

Zij werken volgens de wetten van thermodynamica. Met andere woorden werken ze op exact dezelfde manier als een gas of stookolie verwarming maar dan elektrisch. Ga je dan kijken naar de stookkosten dan wordt het onmiddellijk duidelijk dat dit duurder zal uitkomen dan een gas verwarming.

Infrarood panelen werken volgens een totaal ander concept. Het eerste grote verschil met een traditionele verwarming is dat zij de lucht niet verwarmen. Het medium lucht komt geheel niet in aanraking met het infrarood element in de kamer. De straling die een infrarood paneel afgeeft is 100% vergelijkbaar met deze van de zon.

Dus om te begrijpen hoe een infrarood verwarming werkt moeten we terug naar onze lessen natuurkunde en de kwantummechanica gaan kijken. Laat ons even kijken hoe de zon er juist voor zorgt dat het hier op aarde lekker warm kan worden. Daarna kunnen we zeer eenvoudig aantonen waarom elektrisch verwarmen met infrarood panelen wel een goede keuze is. Zeker wanneer je de elektriciteit zelf opwekt kost deze dan weer stukken goedkoper dan gas. Bovendien spaar je niet enkel veel geld uit, ook het milieu zal je hiervoor dankbaar zijn.

Hoe verwarmt de zon onze planeet en onze huizen.


De zon heeft een groot en breed spectrum dat ze overvloedig naar de aarde straalt. Een groot deel van dit spectrum is gevaarlijk en zeer ongezond maar gelukkig worden deze stralen door de atmosfeer en de ozonlaag gefilterd en weerkaatst.

Het belangrijkste gedeelte dat we moten onthouden uit dit spectrum is het gedeelte van 400 nm en 750 nm welke ervaren als het zichtbare licht. Dit gedeelte van het spectrum zorgt ervoor dat we de dingen kunnen zien en dat er elke dag licht in ons leven is. Net na deze frequentie in het spectrum van 750 nm tot 10.000 nm hebben we het onzichtbare infrarood licht. Zonder deze frequentie zouden we hier op aarde dood vriezen.

De infrarood stralen uit het elektromagnetisch spectrum zijn niet meer en niet minder dan licht dat we met onze ogen niet kunnen waarnemen. We kunnen deze stralen wel waarnemen met onze huid. Wanneer deze stralen onze huid raken zal deze warm aanvoelen. Hoe komt dit en wat gebeurt er juist.

Hiervoor duiken we even in de wereld van kwantummechanica. Alle objecten op aarde bestaan uit moleculen en atomen. Deze zijn continue in trilling. Moesten deze niet trillen zouden de betreffende objecten gewoon uit elkaar vallen. Wanneer nu elektromagnetische infrarood stralen van de zon op deze objecten valt zullen deze gaan resoneren.

Resoneren wil zeggen dat ze hun trilling zullen aanpassen aan de frequentie waarmee ze bestraald worden. Hierdoor zullen de objecten zichzelf gaan opwarmen. Een object dat een temperatuur had van bijvoorbeeld 2°C en bestraald word met het infrarood spectrum van de zon zal zichzelf opwarmen tot het ontvangen vermogen.

Als alle objecten zijn opgewarmd zullen deze op hun beurt de omringende lucht gaan opwarmen. Het is dus niet de zon die de lucht warm maakt maar de objecten op aarde.


Is er een toekomst voor elektrisch verwarmen?

Het is eenvoudiger om te vragen of er wel een toekomst is voor een gas verwarming. De ontwikkeling in de verwarmingssector en andere sectoren waar fossiele brandstoffen gebruikt worden is dat deze steeds meer afgestraft wordt voor de uitstoot van schadelijke CO2.

Andere normen dringen zich op en iedereen zal vroeg of laat de energietransitie moeten ondergaan. Elektrisch verwarmen met infrarood panelen is hier een slimme zet waar zowel de gebruiker als de natuur van kunnen profiteren. Doch men moet wel letten dat men de juiste vorm en de juiste toestellen gebruikt om de energietransitie correct te doen verlopen.

Wanneer men kijkt naar de traditionele bouwmarkt convectoren die je voor een paar euro kan kopen en welke een vermogen van 2000 tot 3000 watt benutten om een beetje warmte te produceren dan ben je natuurlijk verkeerd bezig.

Kijken we daarentegen naar moderne vormen van elektrisch verwarmen zoals een warmtepomp of infrarood verwarming dan zijn dit de winnaars voor de volgende generaties. Beide toestellen werken op een heel andere wijze dan de traditionele convectoren.Bent u benieuwd naar alle mogelijkheden? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan en ontdek wat wij voor u kunnen betekenen!


Elektrisch verwarmen met een warmtepomp.


Een warmtepomp kan je een beetje vergelijken met een omgekeerde ijskast. Deze pomp haalt de restwarmte welke buiten in de lucht of in de grond aanwezig is naar boven en zet deze om in warm water of lucht. Het hele werkingssysteem is van mechanische opzet en is dus ook onderhevig aan slijtage. Het voordeel is wel dat wanneer voldoende warmte aanwezig is in de buitentemperatuur er meer energetisch vermogen opgewekt wordt dan wat men er in stopt. Dit drukken we uit in de COP.

COP (Coëfficiënt Of Performance) waarbij men het rendement uitdrukt van de verhouding tussen de condensatie en de verdampingstemperatuur. De COP is de verhouding tussen de afgifte van het thermische vermogen en de daarvoor gebruikte energie, dit is meestal elektriciteit.

De huidige bouwnormen vereisen dat de isolatienormen van de woning steeds beter en hoger worden. We leven als het ware in thermossen, eens een woning is opgewarmd blijft deze voor lange periode aangenaam warm. Het benodigde thermische vermogen voor een hedendaagse woning bedraagt meestal niet meer dan 2 à 3 Kw.

Ons rijst dan de vraag of het verstandig is om voor deze lage vermogens een toch wel grote investering te doen in de vorm van een warmtepomp. De terugverdien factor slaagt hier meestal vrij negatief door. Een terugverdientijd van meer dan 15 jaar is gewoon niet aanvaardbaar daar de levensduur van de meeste warmtepompen maximaal 15 jaar bedraagt.


Elektrisch verwarmen met infrarood verwarming

Een infrarood verwarming is een vrij nieuwe vorm van elektrische verwarming die in een snel tempo zijn plaats veroverd in de bouwsector. Deze manier van verwarmen werkt volgens het principe van kwantum mechanica. Alle objecten in de kamer worden in resonantie gebracht op de frequentie van 10.000 nm en deze zullen zichzelf gaan opwarmen tot het ontvangen vermogen.

Ook de mensen in de kamer zullen deze straling als comfortabel ervaren omdat deze vergelijkbaar is met de warmte die ons lichaam kent van de zon. Nog voor de lucht temperatuur in de kamer zal stijgen wordt de ruimte reeds als aangenaam en warm ervaren. Vergelijkbaar met een lentezon die ondanks een lage luchttemperatuur toch aangenaam warm aanvoelt.

Dit is ook de reden dat wanneer men met een infrarood verwarming de kamer verwarmt men de thermostaat dadelijk een paar graden lager zet. De comforttemperatuur wordt reeds gehaald bij lagere luchttemperaturen.

Denk gewoon even aan de mensen in een skioord welke bij een luchttemperatuur van -5°C heerlijk zitten te genieten in een T-shirt op het terras. Hun lichaam is rechtstreeks verwarmt via de infrarood stralen van de zon en heeft de luchttemperatuur minder belang.

Is elektrisch verwarmen met infrarood panelen betaalbaar.


Absoluut! Om de haalbaarheid te berekenen heb je natuurlijk diverse factoren welke je moet incalculeren. Om te beginnen starten we met de aankoop van onze infrarood panelen. Het is inderdaad zo dat sommige panelen goedkoper zijn en andere panelen weer extreem duur.

Waar begin je als leek om te weten welke infrarood paneel je het beste koopt en waar je dit zou plaatsen voor een optimale werking te kunnen garanderen. De meeste mensen zien door de bomen het bos niet meer en het wordt alleen maar erger als ze op het internet beginnen te lezen.

De beste raad dat we hier kunnen geven is dat men best altijd het advies van een specialist ter zake erbij haalt. Hij kan je perfect vertellen welk paneel het best voor jou geschikt is en waar je dit paneel het best in je woning plaatst.

Het is zeer onverstandig om zomaar een paneel op het internet te kopen en dit op goed geluk ergens in je woning te plaatsen om dan te hopen dat je de woning energiezuinig en comfortabel kan verwarmen.

Wij weten dat er veel te koop is op het internet, doch er is een wereld van verschil tussen een warmtepaneel en een infrarood paneel. En voor een leek zien deze twee panelen er identiek hetzelfde uit. Laat je dus bijstaan door een professional die weet waar hij het over heeft.


Wanneer is een infrarood paneel kwalitatief?

We kunnen natuurlijk niet alle merken van warmtepanelen en infrarood panelen op deze pagina beschrijven. Maar er zijn wel enkele stelregels die je kan volgen en welke je al flink op weg helpen.

Een infrarood verwarming heeft een draaggolf nodig om je kamer efficiënt te kunnen verwarmen. Hiermee kan je onmiddellijk definiëren of je met een warmtepaneel of een infrarood paneel te maken hebt. Je begint dus met het meten van de oppervlakte temperatuur van het paneel. Bedraagt dit minder dan 95°C dan spreken we over een warmtepaneel en niet over een infrarood paneel.

Waarom is een draaggolf van minstens 95°C zo belangrijk, wel om onze stralen perfect naar de andere kant van de kamer te kunnen stralen hebben we een draaggolf nodig. Deze moet sterk en krachtig genoeg zijn om op de aanwezige objecten te kunnen weerkaatsten. Denk even aan een stuiterbal die je door de kamer gooit. Gooi je deze zachtjes dan zal hij een paar keer op de grond botsen en vervolgens stil komen te liggen.

Gooi je dezelfde bal echter krachtig naar de andere muur zal deze bal de ganse kamer rond gaan. Hetzelfde gebeurt met een infrarood paneel dat krachtig genoeg is om de ganse kamer rond te stralen.

Nu weet je het verschil tussen een warmtepaneel en een infrarood paneel. Laten we nu kijken hoe je de kwaliteit van verschillende panelen kan onderscheiden. Wanneer je merkt dat het paneel een hogere oppervlakte temperatuur heeft dan 95°C dan is nu de truc om te kijken hoeveel vermogen we effectief uit dit paneel ter beschikking hebben.

De gemakkelijkste weg om dit te weten te komen is een simpele berekening te maken. Het is namelijk zo dat het beste infrarood paneel een zo klein mogelijk vermogen opneemt om een zo hoog mogelijke temperatuur te bereiken op een zo groot mogelijk oppervlak.

Concreet: We kijken dus niet naar het opgenomen vermogen maar naar het afgestraalde vermogen. Stel dat je 2 panelen hebt van 120 x 60 cm. Paneel A heeft een oppervlakte temperatuur van 95°C en een opgenomen vermogen van 830 Watt en Paneel B heeft een oppervlakte temperatuur van 110°C en een opgenomen vermogen van 750 Watt.

Juiste paneel B is het meest kwalitatieve paneel van de 2. Het afgestraalde vermogen is veel hoger dan dat van paneel A, terwijl paneel A zelfs meer vermogen verbruikt.

Wil je dit in detail berekenen hoeveel vermogen paneel B exact kan opleveren in vergelijking met paneel A dan heb je de calculator van Stephan Boltzmann nodig om dit in detail te kunnen berekenen. Maar nu heb je in ieder geval reeds een idee hierover.