infrarood verwarming als bijverwarming

Infrarood verwarming wel of niet?

Hoe zit het nu echt in elkaar?


De markt van infrarood verwarming komt langzaam maar zeker steeds meer in de kijker. Dat deze vorm van verwarmen prominent aanwezig zal zijn in verwarmingsmarkt van de toekomst staat als een paal boven water. Wij zien deze markt jaarlijks met 40 tot 45% groeien, steeds meer bouwers en verbouwers kiezen voor een duurzame infrarood verwarming als hoofdverwarming voor hun woning of bedrijf. Infrarood verwarming wel of niet? Volgens ons een gemakkelijke keuze.


Door de opkomst in deze markt krijg je natuurlijk ook steeds meer partijen welke enkel op winstbejag uit zijn en minderwaardige producten op de markt proberen te plaatsen. Zo krijgen we een steeds groter wordend aanbod uit de Aziatische oorden. De opbrengst van deze “infrarood panelen” is laagwaardig en de warmteopbrengst is meestal slechts een fractie van de hoogwaardige producten op de markt. Maar dat zal de leverancier u niet dadelijk vertellen, goedkoop is meestal duurkoop.


Idem als de markt van de zonnepanelen positioneren nieuwkomers en web verkopers als specialisten en proberen zo hun producten aan de man te brengen. Als de ultieme verleiding zullen zij u overdonderen met lage prijzen voor laagwaardige producten. Wij als Warmteshop zijn aangesloten bij de belangengroep IG-INFRAROOD welke toekijkt op de markt van infrarood verwarming. Infrarood verwarming wel of niet? Wij zeggen van wel.

Net zoals de markt van zonnepanelen is het voor de consument moeilijk om te bepalen wat een goed en wat een slecht zonnepaneel is. Met infrarood panelen zitten we met hetzelfde probleem. Het is als leek zeer moeilijk in te schatten wanneer u met een klasse A of klasse D infrarood paneel te maken hebt.


Allereerst willen wij u meer uitleg geven over ogenschijnlijk "goedkope" laagwaardige infraroodpanelen.


Hoe komt het dat een laagwaardige en daardoor vaak "goedkope" infrarood verwarming niet energiezuinig is?


Niet elk infrarood paneel op de markt is even zuinig. Het ene paneel heeft soms behoorlijk meer energie nodig om de gewenste oppervlaktetemperatuur te halen dan de andere. Een eenvoudige truc om te bepalen of een aangeboden paneel energiezuiniger is dan een ander paneel is door een simpele rekentruc toe te passen.


Neem het opgenomen vermogen van een infrarood paneel en deel dat door de oppervlaktetemperatuur. Deze uitkomst deel je door de stralingsoppervlakte en je komt een getal uit. De theoretische waarden van deze uitkomst liggen tussen de 6,9 en 25,4. Vergelijk dit met het aantal liter een auto verbruikt om 100 Km af te leggen. Hoe lager deze waarde hoe energiezuiniger je infrarood paneel is.


Een voorbeeld van enkele metalen panelen:

Ecaros paneel van 120 x 60 cm (750 Watt / 110 °C = 6,81 / 0,72 m²=9,46)
Welltherm paneel van 120 x 60 cm (710 Watt / 110 °C = 6,45 / 0,72 m²=8,96)
Korrel paneel van 120 x 60 cm (700 Watt / 95 °C = 7,36 / 0,72 m²=10,23)


Zoals je ziet zijn er verschillende panelen in ons gamma die elk hun eigen energetische waarde hebben. De Warmteshop ziet erop toe dat alle aangeboden panelen in de klasse A vallen. Niet alle panelen op de Belgische markt vallen uiteraard onder deze noemer.


Zo zal u ook panelen vinden welke een temperatuur halen van 75°C bij een verbruik van 750 Watt. Wanneer we de energieberekening maken voor dit paneel komen we heel andere cijfers tegen.

Frans paneel van 120 x 60 cm (750 Watt / 75°C = 10/0,72m² = 13,88)
Waarmee dit paneel zich in klasse C bevind.


Garantie welke men op panelen verleent heeft enkel betrekking op de werking en niet op de energiezuinigheid. En zo blijken de op het eerste gezicht flitsende panelen een waardeloze investering waar u vroeg of laat spijt van krijgt.


Bij de Warmteshop vind u enkel infrarood panelen van klasse A en wij kijken erop toe dat de fabrikanten steeds waar voor hun geld leveren. Bij ons zit u dus steeds goed. Infrarood verwarming wel of niet, bij de Warmteshop ben je gerust.