Infrarood verwarming test en keuring

Wanneer u heeft besloten om over te stappen op infrarood verwarming, dan gaat u zich natuurlijk eerst verdiepen in de verschillende modellen en fabrikanten voordat u tot aanschaf overgaat. Nieuwe infrarood verwarming aanschaffen is namelijk een investering voor de aankomende jaren. Als u echter online informatie zoekt, wordt u bedolven onder een tsunami aan gegevens van allerlei leveranciers. Zo belooft de ene aanbieder weer meer dan de ander. Bovendien lijkt elke fabrikant ineens een gerenommeerd A-merk te zijn en alle leveranciers claimen jaren ervaring te hebben binnen de branche. De infrarood verwarming test en keuring is dan een goede houvast om een weloverwogen beslissing te maken.

Zoektocht naar goede infrarood panelen

Ziet u bij uw zoektocht naar infrarood verwarming ook door de bomen het bos niet meer? Dat is begrijpelijk, want er wordt u van alles wijsgemaakt. Vertelt de leverancier u wel het juiste verhaal? Geeft de andere partij u voldoende inzicht in de werking van het beoogde product? Deze webpagina biedt u houvast bij de zoektocht naar een infrarood verwarming die aansluit bij uw wensen en kwaliteitseisen voor verwarming. Zo is het verstandig om goed te letten op de deskundigheid van uw vakman. Er zijn namelijk goede leveranciers en fabrikanten, maar ook helaas hele slechte varianten. Zoals het gezegde gaat: goedkoop is meestal duurkoop. Gelukkig zijn onze tips voor infrarood verwarming test en keuring gemakkelijk te volgen.

Bezoek de leverancier

Ten eerste raden wij u aan om langs de leverancier te gaan om het product te bekijken. Dan komt u tevens in de gelegenheid om de infrarood verwarming te testen en te keuren. Dit kunt u doen door middel van de infrarood verwarming checklist. Hierdoor let u in de korte tijd in de showroom niet alleen op wat u mooi vindt. U verzamelt tevens belangrijke en praktische informatie. Dat is wel handig om te hebben wanneer u achteraf verschillende leveranciers met elkaar wilt vergelijken.

Infrarood verwarming test en keuring met de checklist

Om u een handje te helpen om de infrarood verwarming test en keuring uit te voeren, hebben wij wat aandachtspunten voor u verzameld. Dit is de top 10 wat leveranciers u vaak niet vertellen:

-Dat lage temperatuur infrarood panelen eigenlijk elektrische verwarming is;
-Dat paneel temperatuur belangrijker is dan het vermogen;
-Dat elektrische warmtepanelen niet energiezuinig zijn;
-Dat moduleren geen zin heeft bij een infrarood verwarming;
-Dat het niet klopt dat alle infrarood verwarming gelijk is;
-Dat goedkoop vooral bij dit product vaak duurkoop is;
-Dat fabrieksgarantie een ‘schijn’ garantie kan zijn;
-Dat het verstandig is vooraf de producten te kunnen zien;
-Dat u zaken moet doen met een deskundige leverancier;
-Dat u altijd moet vragen naar klantbeoordelingen of referenties.

Testresultaten van infrarood verwarming

Naast overleg met een deskundige vakman vertrouwen veel verbruikers op de gefundeerde testresultaten met betrekking tot de veiligheid en de werking van een infrarood verwarmingssysteem. De uitkomsten uit dergelijke testen en bijvoorbeeld veiligheidscertificaten kunnen u als potentiële koper belangrijke inzichten geven bij de keuze voor het best passende infrarood systeem voor uw toepassing.

Veel informatie over de werking van een infrarood warmtepaneel staat vermeld bij de technische specificaties van het product. Hier kunt u gegevens vinden over bijvoorbeeld:

-Het wattage en indicatie van verbruik;
-De maatvoering van het paneel;
-Het gebruikte materiaal;
-De paneel temperatuur (heel belangrijk!);
-Welke keuringen zijn uitgevoerd met verwijzing naar het bijbehorende certificaat;
-De leverancier en merknaam;
-De van toepassing zijnde garanties.

Keurmerk, normen en certificaten voor infrarood verwarming

Infrarood verwarming moet aan belangrijke eisen en keuringsstandaarden voldoen. Om veiligheid en kwaliteit te garanderen moeten infrarood panelen dus getest worden op deze normen. Pas bij positief resultaat worden de bijbehorende keurmerken en certificaten uitgereikt. De onafhankelijke keuringen en certificaten geven u als potentiële koper belangrijke zekerheden en verder inzicht in het betreffende product.

TÜV test

De infrarood verwarmingen met het merk TÜV werken veilig en efficiënt. De TÜV test alle infrarood verwarmingen op veiligheid van het product (gaat het "veilig" kapot), efficiëntie van de afzonderlijke componenten en gebruikseigenschappen van het gehele product. Met zijn producttest loopt de TÜV niet alleen de delen na. Ook het gehele infrarood systeem wordt op technische veiligheid getest. Er zijn verschillende TÜV keurmerken: TÜV Nord, TÜV Süd, TÜV Rheinland, TÜV Saarland en TÜV Thüringen.

RoHS certificaat

Naar Europese richtlijnen zijn infrarood verwarmingen met een RoHS-certificaat vrij van schadelijke stoffen. De infrarood verwarming moet om het keurmerk te krijgen wel getest zijn volgens de geldende RoHS voorschriften.

Communauté Européenne (CE) certificat

Met het CE-keurmerk geven fabrikanten van infrarood panelen aan dat ze zich tijdens de productie aan de geldende Europese normen en richtlijnen hebben gehouden. Let op: er bestaat ook een afwijkende CE keur die vaak in China wordt gehanteerd. Deze staat voor "China Export". Dat zegt dus niets over de kwaliteit van een product.

Elektromagnetische Verträglichkeit (EMV)

Het EMV keurmerk geeft aan dat er sprake is van inachtneming van de Duitse en Europese normen. Infrarood panelen met dit keurmerk worden gezien als elektromagnetisch geschikt. Ze produceren met andere woorden geen sterke elektromagnetische velden en zorgen niet voor afwijkingen en blindstromen in de rest van het elektronisch circuit dat is toegepast in een woning of bedrijfspand.

Geprüfte Sicherheit (GS) keurmerk

Het GS-keurmerk geeft gebruikers de zekerheid dat producten op veiligheid zijn getest. Bovendien zijn deze panelen vrij van stoffen die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Bij infrarood verwarming is het bijvoorbeeld van belang dat de lak geen giftige stoffen afgeeft bij opwarming. Goedkope lakken uit China, van buiten de EU of het Oostblok staan namelijk bekend om de giftige eigenschappen van hun lakken.

VDE-keurmerk voor infrarood verwarming

De VDE test elektrische apparatuur op hun verbruik, levensduur, veiligheid en garantie. Hiermee kunnen dus niet alleen de kosten voor infrarood verwarming met het VDE-keurmerk ingeschat worden. Daarnaast waarborgt VDE-keurmerk ook de veiligheid van het product op elektrische, mechanische, thermische, giftige, radiologische en andere gevaren. Er zijn heel weinig infrarood panelen met een VDE keurmerk. Wanneer een infrarood verwarming een VDE keurmerk heeft, dan weet u zeker dat u kwaliteit in handen heeft.

DIN-9001/9000 kwaliteitsnormen

Naast certificaten en keurmerken zijn er ook kwaliteitsnormen waar u op kunt letten tijdens uw zoektocht naar infrarood warmtepanelen. DIN-9000 und 9001 zijn kwaliteitsnormen met betrekking tot de productie van infrarood producten. Voor deze toekenning kunnen producenten van infrarood panelen zich laten certificeren. De kern van deze norm is dat de vervaardiging van de gebruikte verwarmingscomponenten van begin tot eind gedocumenteerd en traceerbaar moet zijn. Tevens moet het product aan bepaalde kwaliteitsrichtlijnen voldoen die zich voornamelijk toespitsen op de productie gerelateerde zaken.

Vraag uw leverancier

Buiten de hierboven beschreven keurmerken, normen en certificaten zijn er nog meerdere testen en toekenningen die producenten en handelaren vrijwillig ondergaan en kunnen krijgen. Vraag uw leverancier altijd naar eventueel beschikbare testen en uiteraard vraagt u altijd om referenties.

Product testen en recensies van klanten

Bepaalde leveranciers staan hun klanten toe persoonlijke productbeoordelingen of recensies van gekochte producten en/of diensten te geven. Dergelijke beoordelingen en testen van klanten kunnen u tevens helpen bij het vergelijken. Vraag of uw leverancier deze mogelijkheid geeft. Wij stellen uw mening erg op prijs en hopen dat u ons na uw aankoop beoordeelt.

Gebruikersfora en gebruikersportalen op internet

Verder bieden interactieve gebruikersportalen en online fora van installatie- en verwarmingsmonteurs de mogelijkheid om uw persoonlijke ervaringen te delen en uit te wisselen. Belangstellenden kunnen vragen stellen en krijgen ook vakinhoudelijke antwoorden, waardevolle tips en informatie over infraroodverwarmingen.

Goed advies is en blijft belangrijk!

Infraroodpanelen voor verwarming binnenshuis is voor Nederland en België een relatief nieuwe methode van verwarming. Belangstellenden doen er goed aan zich voor de aanschaf van een infrarood panelen goed voor te laten lichten door een deskundige vakman. Ervaren adviseurs weten welke infrarood verwarming voor welke doeleinden geschikt zijn en welke producenten en modellen zich al bewezen hebben. Tevens kunnen deze specialisten u indien gewenst van referenties voorzien.

Bent u benieuwd naar alle mogelijkheden? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan en ontdek wat wij voor u kunnen betekenen!