Wat is stralingswarmte?

Een infrarood verwarming is een mobiele of vaste verwarming die naast hoofdverwarming ook bijzonder geschikt is voor tijdelijke of extra bijverwarming. Infrarood verwarming is stralingsverwarming die onder de directe verwarming gerekend kan worden. Net zoals de zon geeft de straling van stralingspanelen een directe en prettige warmte af. Door zijn werking is een infrarood verwarming in staat snel warmte af te geven die eventueel lokaal kan worden ingezet. Aan onze infrarood verwarming worden speciale voordelen als efficiënte verwarming toebedeeld. In combinatie met duurzaam opgewekte stroom geldt de stralingswarmte van Infrarood panelen als milieuvriendelijke optie voor verwarming.

Het principe van infraroodstraler


Zoals de meeste lichtbronnen hoort ook infrarood stralingsverwarming tot de thermische stralen. Het werkingsprincipe van de infraroodstraler is vergelijkbaar met de natuurlijke werking van de zon. Als de elektromagnetische golven van het infrarood op een object stuiten, wordt een deel van de energie omgezet in warmte. Daarbij hangt de afgifte en opname van de warmte af van de soort en de samenstelling van het object. Infraroodstralers zijn directe verwarmingen: ze verwarmen direct door de stralingswarmte. Geschikte warmtedragers zijn vaste stoffen zoals muren, vloeren, dekens, objecten en personen in de ruimte. Deze geven ook weer een deel van hun warmte aan de omgeving af en fungeren zo ook als secondaire afgever van stralingswarmte. Infrarood stralen verwarmen de lucht in hun omgeving maar in beperkte mate. Dit exacte stralingswarmte is afhankelijk van de ontbrekende luchtweerstand. In tegenstelling tot de convectieverwarming, zoals radiatoren of kachels, veroorzaakt een infraroodstraler geen noemenswaardige luchtstromingen.


Verwarmen met infrarood stralingspanelen


Elektrische infrarood stralingsverwarmingen zetten stroom om in warmtegolven. Het vermogen van een infraroodstraler wordt in wattage (Watt) aangegeven. Het vermogen van de meest voorkomende infrarood stralingspanelen ligt tussen de 100 en 2000 Watt. Voor gebruik in zeer hoge omgevingen zoals bijvoorbeeld een bedrijfshal zijn er echter ook systemen die een vermogen hebben van 6000 Watt of meer.

Infraroodstralers zijn er in licht en donker stralingssystemen. Licht stralingssystemen gloeien op en kunnen zeer hoge temperaturen op kleine oppervlakken bereiken met hun stralingswarmte. Meestal is er bij dergelijke systemen een zichtbare verwarmingsstaaf of verwarmingslamel aanwezig die door een gaas is afgedekt om gevaar voor brand of verwondingen te voorkomen. Deze systemen worden vanwege hun stralingswarmte veel ingezet in hoge loodsen en voor het verwarmen van bijvoorbeeld werkplekken in een bedrijfshal.

Donker straalsystemen hebben een variabel oppervlak en zijn vaak uitgevoerd als een infrarood stralingspaneel. Deze panelen zijn er in uitvoeringen met glas, metaal of aluminium en verkrijgbaar in velerlei designs. Infrarood stralingsverwarming is zeer geschikt voor het verwarmen van woonkamers en bijvoorbeeld een kantoor ruimte.

Stralingswarmte en externe invloeden


Afhankelijk van de uitvoering, gewenste temperatuur en efficiëntie hebben infrarood stralingspanelen een oppervlakte temperatuur van 95 tot 150 graden Celsius. De beschermlaag of afwerking van het verwarmingsoppervlak heeft daarbij geen invloed op de werking maar wel op de geleiding van de stralingswarmte. Er zijn ook infraroodstralers met een lagere paneel temperatuur dan 95 graden. In dit geval spreekt men van een elektrisch warmtepaneel. Deze panelen hebben een aanzienlijk hoger energieverbruik dan een echte infraroodstraler. Let dus op zaken zoals de stralingswarmte als u zich oriënteert op infrarood verwarming.


Doeltreffendheid en efficiëntie van infrarood stralingsverwarming

De doeltreffendheid van de stralingswarmte van infrarood stralingspanelen wordt niet beïnvloed door het gebruikte materiaal van het stralingsoppervlak. Dit is echter wel van belang voor de interne thermische geleiding van het paneel die samenhangt met de opwarmtijd van het oppervlak. Hoe snel het oppervlak opwarmt hangt namelijk af van het gebruikte materiaal. Glas is bijvoorbeeld een langzamere warmtegeleider dan bijvoorbeeld metaal. Daarentegen neemt glas neemt meer stralingswarmte op dan metaal. Dat wil zeggen dat het bij een paneel met een glas afwerking langer duurt voordat het oppervlak op volle stralingswarmte is. Daarnaast heeft zo’n stralingspaneel wel het voordeel dat het vervolgens langzamer afkoelt. De doeltreffendheid en efficiëntie van infrarood stralingsverwarming is met name van belang bij de bepaling van het gewenste comfort.

Montage- en opstellingsmogelijkheden van uw infraroodstraler

In de basis worden infrarood stralingspanelen aan de wand of het plafond gemonteerd als hoofd- of bijverwarming van een woning of bedrijfsruimte. Ook zijn er mobiele infrarood verwarmingen die overal in de ruimte opgesteld kunnen worden. Denk hierbij aan onder andere een stralingspaneel plafond. Naast de bovengenoemde standaard toepassingen van stralingswarmte panelen zijn er tevens speciale infraroodstralers zoals bijvoorbeeld infrarood stralingswarmte matten en infrarood vloerverwarming folies die op of onder een vloer gelegd kunnen worden. Ook kan een infraroodstraler op en onder meubels zoals bijvoorbeeld aan de onderkant van een bureau of balie bij een bedrijf aangebracht worden.

Voeding en elektrische aansluiting van infrarood stralingsverwarming


Een infraroodstraler wordt normaal gesproken op de stroom aangesloten door middel van een stekkerdoos of een kabel. In bepaalde gevallen is het nodig om hiervoor aanpassingen te maken aan uw meterkast of stroomvoorziening. Over het algemeen past een infrarood stralingsverwarming als bijverwarming zonder problemen of ingrijpende aanpassingen in uw bestaande systeem. Vraag bij twijfel hier altijd advies over aan onze specialisten.

Prijzen infrarood stralingswarmte

Infrarood stralingsverwarming is verkrijgbaar in vele verschillende varianten en met verschillende wattages. De prijs voor een infraroodstraler is afhankelijk van het vermogen en de afmetingen. Daarnaast zijn ook van het design, het gebruikte materiaal, de energiezuinigheid, de gewenste afwerking en de specifieke toepassing van belang voor het bepalen van een prijs. Voor een exact prijsplaatje van infrarood stralingswarmte kunt u langskomen.

Infrarood stralingsverwarming in combinatie met thermostaat

Een infraroodstraler laat zich eenvoudig aansturen wat betreft de stralingswarmte door thermostaten en regelaars. Er zijn veel moderne thermostaten beschikbaar waarbij gebruik gemaakt kan worden van een app op uw mobiele telefoon of computer. De meeste infraroodstralers zijn niet standaard met een thermostaten uitgerust. De keuze van de juiste thermostaat is afhankelijk van het gekozen infrarood stralingswarmte systeem en de gewenste eisen van de gebruiker. Naast de keuze van de best passende infraroodstraler dient u dus tevens rekening te houden met de keuze van een thermostaat die aansluit bij uw wensen. Het is verstandig u hierover te laten adviseren door onze infrarood stralingsverwarming specialisten.

Bent u benieuwd naar alle mogelijkheden? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan en ontdek wat wij voor u kunnen betekenen!