Infrarood verwarming rendement


Rendement van infrarood verwarming


Een exact infrarood verwarming rendement is lastig te geven. Het rendement ligt ongeveer op 86% bij elektrische warmtepanelen tot wel 97% bij hoogwaardige infrarood verwarming. Dit is echter wel afhankelijk van de stralingseffectiviteit dat wordt opgewekt door de oppervlaktetemperatuur. Hoogwaardige infrarood verwarming zet nagenoeg alle elektrische energie om in stralingswarmte. Bij conventionele verwarming met bijvoorbeeld een CV systeem of andere vormen van luchtverwarming ligt deze effectiviteit op gemiddeld 60% en tot maximaal 75%. Dat is aanzienlijk lager dan bij infrarood verwarming.

Bij infrarood verwarming wordt dus minstens 86% van de energie omgezet in warmte en bij traditionele verwarmingssystemen is dit gemiddeld 75%. Er is dus sprake van een hoog rendement. Het geringe energieverlies bij infrarood verwarming komt doordat geen energieverlies plaatsvindt in leidingen en tijdens de convectie. Anders gezegd is de "werkingsgraad" van infraroodverwarming in vergelijking met conventionele verwarming enorm. Deze zogenaamde werkingsgraad neemt nog verder toe bij een hogere temperatuur van het paneel. Hierdoor is de efficiëntie erg interessant wanneer u wilt besparen op uw energiekosten.


Hoe efficiënt zijn infraroodpanelen?


De efficiëntie van infrarood verwarming hangt naast de effectiviteit van het paneel ook af van het absorptiespectrum van het materiaal in de ruimte. Dit klinkt ingewikkeld, maar is eigenlijk heel eenvoudig. In een lege ruimte kan de warmtewerking van langgolvige infrarood verwarming afnemen, omdat er minder objecten aanwezig zijn die de warmte energie opnemen en vervolgens afgeven aan de ruimte. Bij gebruik van infrarood verwarming in een veel gebruikte kamer (woonkamer of kinderkamer) of een betegelde badkamer stijgt deze efficiëntie.

Voordeel infrarood verwarming

Een rendement verhogend voordeel van infrarood verwarming is de mogelijkheid om gericht warmte af te geven. Zo kunt u met verschillende stralers werken om zo bepaalde gebieden te verwarmen van de ruimte. Hierdoor blijft het niet gebruikte deel van de kamer onverwarmd en bespaart u dus kosten door het gericht verwarmen van de kamer. Dit principe, waarbij de verwarming van de omgeving enige graden lager is dan de verblijfsgebieden, kan in zowel woningen als grote bedrijfsloodsen tot een toenemend rendement leiden. Een typisch voorbeeld is het verwarmen van werkplekken in grote hallen. Voor de mensen in het warmtebereik van de infrarood verwarming voelt de omgevingstemperatuur aangenaam warm aan terwijl de rest van de hal niet hoeft te worden verwarmd. Onze specialisten geven graag uitleg over de vorm van infrarood verwarming die het best aansluit bij uw warmtevraag en de beoogde ruimte.

Bent u benieuwd naar alle mogelijkheden? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan en ontdek wat wij voor u kunnen betekenen!