infrarood verwarming als bijverwarming

Infrarood verwarming of cv?

Wat zijn de grote verschillen


Stralingswarmte

Wat is eigenlijk stralingswarmte? Dit is de warmte die alle verwarmde objecten uitstralen zoals verschillende soorten kachels, radiatoren en natuurlijk infrarood panelen. Warmtestralen bevinden zich in het infrarood spectrum en verwarmen niet de lucht maar alle vaste materie welke ze tegenkomen. Uw muren, vloer, meubels maar ook mens en dier zullen zichzelf opwarmen als ze in contact komen met deze stralen. Vervolgens zullen deze objecten hun warmte afgeven aan de omringende lucht stromen.


Op deze wijze zal de ruimte gelijkmatig en comfortabel opgewarmd worden. De objecten zullen onderling het niet opgenomen vermogen reflecteren naar het volgende object. Hierdoor zullen alle objecten in de ruimte opgeladen worden en voorzien worden van een natuurlijke warmtebuffer. Het thermische vermogen blijft dus in een vaste massa en zal niet snel kunnen ontsnappen via spleten en kieren zoals warme lucht zou doen.


Stralingswarmte in het segment van 10.000 Nm wordt meestal als zeer mild en aangenaam ervaren. Deze warmte dringt tot 0,3 mm in de huid door en geeft je een zomers gevoel. De straling van een infrarood verwarming kan je perfect vergelijken met zonnestralen. Ze zijn gezond en verlichten pijnen zoals bijvoorbeeld reumapijn etc. Infrarood verwarming of cv? Volg uw instinct.

Convectiewarmte


Een convectieverwarming is een luchtverwarming. Het principe is dat de koude lucht welke zich op het laagste punt bevindt, de vloer’ verwarmd wordt door de warmtewisselaar in de convector. Deze warme lucht zal in de convector opstijgen en aan de bovenkant van de convector ontsnappen. Eens buiten de convector zal de warme lucht opstijgen tot aan het plafond. Er ontstaat hierdoor een warme luchtstroom die zich langs de muur van de convector en over het plafond beweegt. Aan de andere kant van de kamer zal deze afgekoelde luchtstroom neerdalen en opnieuw als koude lucht over de vloer zijn weg zoeken naar de convector. Deze manier van verwarmen heeft een paar nadelen. We creëren het warm hoofd en koude voeten syndroom. Deze klacht horen we veel bij personen met een convectie verwarming Een ander probleem is dat door deze luchtcirculatie ook een groot deel stof meegenomen wordt en deze verspreid wordt over de ganse kamer. Geforceerde opwarming van lucht zorgt er ook voor dat deze uitgedroogd wordt. Dit in combinatie met stofcirculatie is nefast voor astma patiënten.Infrarood verwarming of cv? Lees hier over de voor en nadelen van elk.


Verwarmingsprincipe van een infraroodpaneel


Het verwarmingsprincipe van een infrarood paneel is hetzelfde als dit van de zon. Het genereert elektromagnetische straling in het infrarood spectrum van 10.000 NM. Dit noemen we het lange golf spectrum van het infrarood licht. Dit licht is voor het menselijk oog niet zichtbaar, maar wordt wel door ons lichaam en alle andere vaste materie omgezet in warmte.


Opbouw en functioneren van een infraroodpaneel


De exacte samenstelling varieert van fabrikant tot fabrikant. Wel bestaan onze infrarood panelen uit verschillende lagen met elk hun specifieke doel. De door de Warmteshop aangeboden infrarood panelen hebben ofwel een metalen voorkant voorzien van een keramische coating, een glazen voorkant of een keramische voorplaat.


Direct achter de voorplaat bevind zich het verwarmingselement dat bij Welltherm bestaat uit een ESHC element of zoals bij Ecaros een ESHF element. Dit element zorgt ervoor dat de voorkant van het paneel opwarmt tot een temperatuur tussen de 105°C tot 190°C .


Daarna komen verschillende lagen welke ervoor zorgen dat de straling van het paneel enkel nog naar voor weg kan en dat de achterkant van het paneel stralingsvrij is. Dit geschiedt door middel van hoogwaardige isolatie en reflectie materialen. Infrarood verwarming of cv? De keuze is aan u!


Infrarood verwarming als vervanging van accumulatie


Wanneer u uw woning nog steeds met accumulatie kachels verwarmt en deze dringend aan vervanging toe zijn, raden wij u aan deze te vervangen door infrarood verwarming. Een vergelijkende studie met infrarood verwarming en accumulatie verwarming gaf in de meeste gevallen een besparing tussen de 45 en 50% aan ten voordele van infrarood verwarming. Wanneer men infrarood panelen inzet als hoofdverwarming bespaart men niet alleen op energiekosten, ook de meerwaarde van meer ruimte in de woning speelt soms een grote rol. Wanneer deze infrarood panelen ook nog eens in combinatie met zonnepanelen gebruikt worden, kan de besparing torenhoog oplopen.