infrarood bijverwarming
Infrarood plafond verwarming
19 mei 2020
Badkamer verwarming
Infrarood verwarming badkamer
16 juni 2020

Hoe werken infrarood panelen juist

Verwarming voor de gang en hal

Hoe werken infrarood panelen juistEen infrarood paneel ook gekend als stralingspanelen werken op een heel ander principe dan een traditionele lucht verwarming. Terwijl een traditionele verwarming op basis van warme lucht werkt, zal een infrarood paneel de objecten verwarmen.

Hoe werkt een traditionele verwarmingDe meeste traditionele verwarmingen werken op basis van convectie. Om de ruimte te verwarmen zal deze verwarming de aanwezige lucht opwarmen. Deze verwarming staat laag bij de grond waar de luchttemperatuur het laagst is. Via een weerstand of warmtewisselaar zal hier de lucht opgewarmd worden.

Deze warme lucht zal opstijgen naar het plafond en zo naar de andere kant van de kamer stromen waar ze terug naar beneden komt als koude lucht. Vervolgens herhaalt het procedé zich weer en zal de koude lucht weer warm gemaakt worden door de convector. Dit noemt men convectie verwarming.

Hoe werkt een infrarood paneelEen infrarood paneel valt onder de categorie stralingswarmte. Door middel van lange golf infrarood straling zal dit paneel de objecten in de ruimte opwarmen. Er wordt dus geen lucht opgewarmd zoals bij een convectie verwarming. Men zal hier de objecten rechtstreeks gaan opwarmen.

Deze procedure kennen we reeds van de zon die eigenlijk ook een infrarood verwarming is. Deze manier van verwarmen is de meest natuurlijke vorm van verwarming.

Wat is de techniek van een infrarood paneelAls je een infrarood paneel aan de muur of aan het plafond ziet hangen zie je enkel een witte plaat. In sommige gevallen heeft dit infrarood paneel de vorm van een spiegel of schilderij. Welke vorm dit paneel ook heeft, het werkingsprincipe blijft gelijk.

Een infrarood verwarming is voorzien van een speciale folie of mat. Deze zorgt ervoor dat het paneel opgewarmd wordt naar een bepaalde temperatuur. Elk warm object straalt infrarood straling uit. Dus wanneer het paneel opwarmt zal het infrarood stralen in de kamer uitsturen.

De kunst is echter om het paneel op de juiste frequentie van deze infrarood straling aan te sturen. De ideale frequentie die een paneel moet uitstralen ligt rond de 10.000 nm. Op deze frequentie is het rendement van een infrarood paneel optimaal. In stelling bepaalt de temperatuur van het paneel de uitzendfrequentie. Hoe hoger de temperatuur hoe lager de frequentie.

Wat is het spectrum van infrarood verwarmingHet infrarood spectrum dat de zon uitstraalt situeert zich in het gebied tussen de 750 en de 10.000 nm. Tussen de 750 en 1400 nm spreken we over korte golf straling. Dit is de frequentie die we vooral kennen van terrasstralers en werkplek verwarming. Dit is een niet reflecterende frequentie vergelijkbaar met het licht.

750-1400 nm (IR-A) zal zeer plaatselijk verwarmen en is dus niet geschikt als woning verwarming.

Met kwalitatieve infrarood panelen proberen we zo dicht mogelijk bij de 10.000 nm te zitten. Deze frequentie wordt gehaald bij een temperatuur rond de 115 °C. Deze frequentie is reflecterend en dus uitermate geschikt om woningen mee te verwarmen.

Wanneer een infrarood paneel niet warm genoeg word zal het deze 10.000 nm niet halen. We spreken dan over warmtepanelen, zij halen het spectrum van 10.000 nm niet.

Wanneer de panelen te heet zouden worden, boven de 120°C dan verlagen zij het spectrum en worden minder reflecterend. Het is dus enorm belangrijk om tussen de 110°C en 120°C te blijven met ons stralingsoppervlak.

Hoe herken je kwaliteitHoe kan je als leek het kaf van het koren scheiden. Het is onmogelijk om je alle technische aspecten en technologieën in één artikel aan te leren. Doch een simpele tip kunnen we hier best delen. Uiteraard moet je naar de afwerkingskwaliteit van het paneel kijken.

Hier herken je meestal het verschil tussen een Duits hoogwaardig product en een Chinese kopie.

Maar het allerbelangrijkste is natuurlijk de techniek die binnenin het product zit. Bij een goedkoper product zal je merken dat het opgenomen vermogen hoger ligt dan bij een kwaliteitsproduct. Wanneer je dus een paneel van 60 x 120 cm aankoopt dat een vermogen opneemt van 2000 Watt terwijl een gelijkaardig paneel van de zelfde afmeting slechts 930 Watt opneemt dan is de keuze snel gemaakt.

Het is dus belangrijker te kijken naar de oppervlakte temperatuur (110°C - 120°C) dan naar het vermogen.

Laat je bijstaan door een vakmanJe kan natuurlijk het risico nemen door naar goedkope infrarood panelen, op het internet te zoeken. Nu je weet hoe een infrarood paneel werkt en wanneer je slechts 1 of 2 paneeltjes nodig hebt om sporadisch een ruimte te verwarmen, kan je dit risico wel aan. Wanneer je echter op zoek bent naar een energiezuinige verwarming om je ganse woning te verwarmen raden we je toch aan om eerst een specialist ter zake te raadplegen.

Wij willen je graag van dienst zijn met een gratis energieberekening en een vrijblijvende offerte.

Vraag een gratis offerte of thuisbezoek aan


Informatie met betrekking tot uw offerte aanvraag

(Wij staan u met vragen ook telefonisch graag tewoord)


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *